Racordarea la rețelele de energie și gaze rămâne gratuită

0

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un pachet de măsuri care vizează procedura racordării consumatorilor la rețelele de energie electrică și de gaze naturale. Acestea vor permite accesul la gaze naturale și energie electrică a unui număr sporit de utilizatori.

Reglementările sunt valabile atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei non-casnici care se racordează prin instalații cu lungimea de până la 2.500 de metri. În plus, regulile se aplică și prosumatorilor (cei care produc energie electrică din surse regenerabile). Noile reglementări vor permite accesul la energie electrică şi gaze naturale a unui număr sporit de utilizatori.

Una dintre cele mai importante modificări adoptate este cea care prevede că persoanele fizice sau juridice care doresc să se racordeze la rețele de energie electrică sau gaze, mai repede decât termenul maxim de 90 de zile, stipulat în lege, pot face acest lucru pe cheltuiala lor, urmând ca apoi, în termen de maxim 5 ani, banii să le fie înapoiați de firma de distribuție a energiei, în tranșe anuale egale.

„După cum am subliniat și în discuțiile avute astăzi la sediul Parlamentului, racordarea la rețelele de gaze și energie electrică rămâne gratuită ca principiu, în urma reglementărilor emise în 2020, dar se dă această posibilitate celor care doresc să se racordeze mai repede, plătind în avans costurile cu racordarea, urmând ca apoi să-și recupereze banii de la firmele de distribuție.

Acest fapt este însă o opțiune și nu o obligație a consumatorilor finali, fie ei casnici sau industriali. În cazul în care optează pentru această variantă de plată în avans, consumatorii pot alege orice firmă autorizată pentru realizarea proiectului și a lucrărilor de execuție a racordării, nefiind obligați să lucreze cu firma de distribuție”, a declarat Sorin Ioan Bumb, senator PNL.

În cazul celor care aleg să meargă pe procedura clasică, în care distribuitorul suportă costurile, trebuie să știe că termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.

Beneficii și pentru clienții casnici din ansamblurile rezidențiale

O altă noutate se referă la consumatorii casnici care au achiziționat locuințe în cadrul unor ansambluri rezidențiale. Astfel, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea pretinde de la clienți să achite cheltuielile cu racordarea la gaze sau electricitate.

Operatorul de distribuție preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienței, în condițiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidențial finanțat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalațiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienți finali, puse în funcțiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din ansamblu.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari sunt cei care trebuie să asigure construirea rețelei stradale de curent, în cazul ansamblurilor rezidențiale, eliminându-se cazurile de până acum, când cartiere întregi aveau probleme extraordinar de mari pentru că erau alimentate în regim de organizare de șantier.

 

Citește și Racordarea la rețeaua de gaze este gratuită

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here