Rețetă: Tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio

1
Îți e poftă de ceva dulce? Uite o rețetă simplă de tarte de hrișcă cu cremă de Taleggio DOP (denumire de origine protejată) și afine pentru 8 porții:

 Ingrediente:

Aluat:
• 200 g făină de grâu extrafină
• 100 g făină de hrișcă
• 200 g unt
• 100 g zahăr din trestie
• 2 gălbenușuri de ou
• semințele de la jumătate de păstaie de vanilie
Crema Taleggio: 
• 250 g mascarpone
• 100g Taleggio
• 75 ml smântâna proaspătă
• 1 g gelatină (jumătate de foaie mică)
• 150 g zahăr pudră
• 50 ml grappa de afine (opțional)
• 100 g gem de afine
• 250 g afine proaspete
Decor:
• zahăr pudră și frunze de mentă proaspătă
• unt și făină pentru formele de copt

Mod de preparare:

Pentru tarte:
• Pregătiți aluatul amestecând făina cu untul, apoi adăugați zahărul, gălbenușurile și vanilia și frământați bine. Formați aluatul într-o bilă, înveliți în folie alimentară și puneți în frigider să se odihnească, pentru cel puțin o oră.
• Ungeți cu unt cele opt forme de tartă și presărați-le cu făină, apoi tapetați-le cu aluat. Înțepați aluatul cu furculița, apoi introduceți formele în cuptorul încălzit la 180°C timp de 20 de minute.
• Când sunt gata, scoateți-le din cuptor și lăsați-le la răcit 10 minute, apoi răsturnați-le pentru a scoate formele de aluat. Lăsați-le să se răcească complet.
Pentru cremă:
• Înmuiați gelatina în apă rece.
• Îndepărtați coaja de pe brânza Taleggio, apoi tăiați-o cuburi mici.
• Încălziți smântâna într-o cratiță, la foc mic, apoi adăugați cubulețele de Taleggio și amestecați cu o lingură de lemn până se topesc. Adăugați și gelatina, continuând să amestecați până se dizolvă. Lăsați la răcit, amestecând frecvent pentru a preveni coagularea cremei.
• Bateți mascarpone cu zahărul și adăugați treptat crema de Taleggio, amestecând continuu. Adăugați și grappa, dacă se dorește. Lăsați la frigider o jumătate de oră.
• Cu ajutorul unei lingurițe, întindeți un strat subțire de dulceață de afine pe fundul fiecărei tarte, apoi umpleți cu crema de Taleggio. Completați cu afine proaspete și decorați după gust cu zahăr pudră și câteva frunze de mentă.
În ceea ce privește vinurile, Taleggio DOP poate fi împerecheată cu Franciacorta Rosso, Oltrepò Pavese Pinot Nero, Merlot, Rosso Piceno.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here