Mobilarea unei locuințe, prezent și viitor

4

Pandemia a accentuat ceea ce începuse deja să se simtă în designul interior. Astfel, în zilele noastre, este propus un stil de viață care caută o căldură estetică și socială, o versiune mai blândă a cocooning-ului, adică acea tendință care vede indivizii socializând mai puțin și retrăgându-se în casa lor.

Este vorba de o concentrare pe lucruri cu adevărat importante, dar nu este pierdută din vedere nici atenția la detalii. Normal, aceste direcții se observă și în tendințele pentru mobilier.

Piesele de mobilier cu poveste și care apelează la materialele naturale sunt deja foarte căutate, iar în viitor vor juca un rol major.

COEXISTENȚĂ STIL CLASIC ART DECO ȘI CEL MODERN

Coexistența între stilul clasic și cel modern este unul dintre ingredientele propuse. Sunt căutate obiecte și în special piese de mobilier din materiale naturale, care lasă impresia de autenticitate. Formele mobilierului la canapele și fotolii s-au rotunjit și au devenit mai calde, chiar când stilul abordat este cel minimalist.

Se folosesc materiale și finisaje de lux cu ornamente bogate. Stilul predominant este Art Deco cu influențe glamour și elemente din diferite culturi.

Metalizatul – argintat sau aurit – face istorie în continuare. Se regăsește la oglinzile spectaculoase, cu dimensiuni ample și rame generoase, canapelele de tip gentleman’s club, mesele cu blat din onix sau cristal bizotat, comode, noptierele îmbrăcate în alcantara sau vitrine.

STILUL RETRO, O TENDINȚĂ CARE SE MENȚINE

Expresie a credinței în progres și prosperitate care definește familia tradițională, mobilierul anilor ’50 revine la modă.

Reeditarea acestui stil caracterizat prin lemn prețios, închis la culoare, piele, alături de piese din plastic în forme reduse și culori vesele, cunoaște în prezent un deosebit succes. Tendința retro se resimte nu numai în acest fel. În prezent ideile de mobilier și decorațiuni realizate din nuiele împletite, răchită, ratan, bambus sau piele prin tehnici artizanale sunt preluate de designeri care le adaugă un look contemporan. Stilul etno intră, cu această ocazie, și el în cadrul tendințelor de mobilier. Pe de altă parte, designul retro nu se referă numai la anii ’50, ci și la perioada ’60-’80.

Vezi și Idei de amenajare a grădinii: Eco, retro, feng-shui sau clasic?

Stilul industrial este in continuare căutat dar mai estompat. Se regăsește în zona de bucătării, băi și dining.

Picioarele meselor sunt din fier beton, lemn învechit, și elemente metalice brute, ușor finisate.

CREATIVITATEA, CUVÂNTUL DE ORDINE

Creativitatea nu mai cunoaște limite în ceea ce privește piesele de mobilier. Acestea devin obiecte speciale de design, cu forme și culori considerate altădată ciudate.

Materiale de tapițerie haute couture îmbracă forme rafinate. Mesele pot fi privite ca sculpturi moderne, fotoliile, obiecte abstracte cu funcționalitate de ședere, mobilierul despărțitor, instalații fascinante. Utilizarea de materiale noi ca poliuretanul și corianul precum și a tehnologiilor 3D permite apariția de piese de mobilier cu forme sculpturale și organice.

Mobilierul clasic este reinterpretat, deseori accentuându-se artistic formele sale caracteristice.

ECOLOGIA, UN CRITERIU IMPORTANT DE ALEGERE

Piesele de mobilier și accesoriile sunt în prezent tot mai mult produse pe baze ecologice. Acesta va fi în viitor un criteriu important pentru consumatori. Alături de mobilierul multifuncțional, piese de mobilier de dimensiuni reduse, cum sunt consolele, mini barurile sau rafturile sunt la mare căutare. La fel și mobilierul de exterior, din ce în ce mai flexibil și decorativ, iar acesta poate fi acum utilizat acum și la interior.

Articol preluat din Revista CASOTECA, autor Ion Diamandi

Vezi cel mai performant purificator de aer anti coronavirus / COVID

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here