România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE

0

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE şi în multe dintre blocurile de locuinţe nu s-au mai făcut reparaţii de mai bine de 30 de ani, este declaraţia preşdintelui BCR Banca pentru Locuinţe.

„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii“, spune Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment, etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE
România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE

Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia, a precizat Lucian Anghel.

“Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, a declarat Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE
România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE

EFdeN 4C – Centrul de Cercetare al Condiţiilor de Confort, a luat naştere în 2015, odată cu finalizarea reconstrucţiei prototipului de casă solară proiectată şi construită de către echipa EFdeN. Peste 400 de studenţi au lucrat multidisciplinar pentru a construi o casă solară, 100% electrică, sigură şi confortabilă, cu o amprentă de CO2 scăzută. Casa produce mai multă energie decât consumă şi foloseşte cele mai ecologice materiale.

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) din 2014 arată că:

Accesul către ferestre cu vedere în exterior

Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria cu 10-25%
În spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%

Lumina naturală

La locul de munca – creşte productivitatea lucrătorilor cu 18%
La şcoală – îmbunătăţeşte performanţele elevilor cu 5-14%
În magazine – cresc vânzările cu 15-40%

Sistemele clădirii

Iluminatul artificial corespunzător – creşte productivitatea cu 23%
Ventilarea adecvată – creşte productivitatea cu 5-14%
Controlul individual al temperaturii – creşte productivitatea cu 3%

Confortul se defineşte ca starea de bună dispoziţie fizică şi mentală, datorată factorilor externi. Se întâlnesc frecvent clădiri deficitare din punct de vedere al unuia sau mai multor categorii de confort. Confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic, confortul vizual, în multe cazuri fiind vorba chiar de Sindromul Clădirilor Bolnave.

România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE
România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here