Sfaturi pentru încălzirea cu lemne a caselor și care sunt avantajele

1

Căutarea unei energii mai ecologice, mai sustenabile și mai economice este graalul epocii. Într-un moment în care producția de energie electrică este în panică, costul petrolului crește vertiginos, iar turbinele eoliene se înmulțesc fără să convingă pe nimeni, întrebarea rămâne.

Dacă soluția s-ar afla într-o energie care există deja, o energie independentă de crizele economice, stabilă și ecologică?

Iată câteva motive pentru care încălzirea cu o sobă teracotă sau centrală pe lemne ar trebui să vă intereseze.

Încălzirea cu lemne garantează autonomia energetică

Independent de principalele surse de energie actuale, încălzirea cu lemne garantează o autonomie aproape totală în gestionarea cheltuielilor cu energia. Prezent pe Pământ, regenerabil și natural, este un combustibil solid care a fost folosit de ființe umane de mii de ani, chiar și în cele mai îndepărtate populații ale societății occidentale.

Încălzirea cu lemne reduce cantitatea de CO2 emisă

Sunteți interesat de impactul ecologic al sursei dumneavoastră de energie? Încălzirea cu o sobă teracotă sau o centrală pe lemne are avantaje clare în această privință:

 • Aceeași cantitate de carbon este eliberată indiferent dacă lemnul este ars sau putrezește singur
 • Impactul ecologic al fabricării sobei este amortizat rapid,
 • Carbonul eliberat prin arderea lemnului este refolosit de copaci,
 • Producția de lemn de foc este benefică deoarece copacii produc oxigen.

Citește și Utilizarea pompelor de căldură

Este o resursă locală, ușor de utilizat și de produs. Prin urmare, utilizarea lemnului de foc pune în valoare patrimoniul local, îmbunătățind în același timp numărul de locuri de muncă din acest sector. Faptul de a se putea baza pe o sursă de energie disponibilă și apropiată aduce, de asemenea, o reducere reală a emisiilor de carbon provenite din transporturi, o sursă prolifică de poluare a aerului.

Dacă consumatorii se orientează către lemnul de foc, este și pentru că acesta garantează o anumită independență energetică față de alte țări, cu o piață internă care depinde exclusiv de cererea și oferta locală.

Încălzirea cu lemne este o soluție și pentru viitor

Pe lângă faptul că este neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, combustibilul lemnos este o alternativă posibilă și viabilă la alte surse de energie în viitor. Cu condiția să se producă atâția copaci câți consumă populația, echilibrul este aproape atins. Se pun în aplicare numeroase soluții pentru a oferi produse diferite în funcție de nevoi, fie că este vorba de o sobă teracotă, o centrală pe lemne de înaltă eficiență sau bușteni pentru a fi arși în șeminee.

Fiecare dintre aceste opțiuni se amortizează rapid în ceea ce privește amprenta de carbon.

Vezi și 7 idei de amenajare a șemineului

Consumul de lemn de foc întreține pădurile naționale

Contrar credinței populare, consumul de lemn de foc este un act care îmbunătățește starea pădurilor. Într-adevăr, aceasta asigură:

 • Utilizarea deșeurilor din sectorul forestier,
 • Reînnoirea constantă a suprafețelor forestiere,
 • Întreținerea pădurilor prin îndepărtarea tăierilor,
 • Reducerea răspândirii bolilor și a paraziților,
 • Dezvoltarea tuturor celor implicați în sectorul forestier.
 • Încălzirea cu lemne este prietenoasă și confortabilă

Cine nu a avut niciodată ocazia să se bucure de confortul unui foc de lemne bun? Energia furnizată de arderea trunchiurilor de copac sau a peleților este una dintre cele mai plăcute. Acesta reunește membrii familiei sau prietenii în jurul focului și încurajează convivialitatea.

Puteți opta pentru o sobă teracotă pentru a încălzi o cameră. Inclusiv puteți alege una cu plită din fontă pentru a putea prepara ceai sau încălzi diverse. O centrală pe lemne este o soluție excelentă pentru cei care vor să își încălzeacă întreaga casă utilizând acest tip de combustibil. De asemenea, căldura produsă nu usucă aerul la fel de mult.

Este lemnul de foc viitorul energiei regenerabile? În orice caz, are multe avantaje, atât în ceea ce privește costurile, cât și impactul ecologic. Pentru cei mai sceptici, este posibilă și utilizarea lemnului ca sursă secundară de energie, pentru a reduce treptat factura și a beneficia de tot confortul încălzirii cu lemne.

un comentariu

 1. […] Căutarea unei energii mai ecologice, mai sustenabile și mai economice este graalul epocii. Într-un moment în care producția de energie electrică este în panică, costul petrolului crește vertiginos, iar turbinele eoliene se înmulțesc fără să convingă pe nimeni, întrebarea rămâne. Dacă soluția s-ar afla într-o… Cititi mai multe aici: Sfaturi pentru încălzirea cu lemne a caselor și care sunt avantajele […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here