Steaua strălucitoare, floarea din mlaștinile americane

1

Steaua strălucitoare (Liatris spicata) este o plantă erbacee, perenă, originară din estul Statelor Unite ale Americii, unde se ȋntȃlnește ȋn zone mlăștinoase sau pe pajiști. Face parte din familia margaretei, Asteraceae.

Crește drept, ajungȃnd la 60-120 cm, iar uneori, ȋn mediul natural, chiar la 180 cm. Florile sale mici, purpurii, cu aspect pufos, sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip spic, de 3-6 cm. Inflorirea are loc vara și ȋncepe de la vȃrful acestuia spre bază, prelungindu-se pe o perioadă de 4 săptămȃni. Nectarul florilor atrage o mulţime de albine, fluturi și păsări colibri.

Frunzele amintesc de firele de iarbă fiind ȋnguste și lungi de 30 cm. Formează tufe din care se ridică mai multe tije florale. Toamna, nu se ȋngălbenesc ci iau culoarea bronzului.

Vezi și: Baptisia australis, o planta de preerie cu flori albastre

Steaua strălucitoare-ȋngrijire

Steaua strălucitoare se dezvoltă bine pe soluri umede, dar bine drenate, fertile, expuse soarelui. Iarna, udarea sa trebuie realizată la intervale mari de timp, umiditatea ridicată ducȃnd la putrezirea rădăcinilor.

Este rezistentă la temperaturi ridicate, secetă, frig și soluri sărace, dar rădăcinile sale putrezesc iarna dacă este crescută pe soluri grele.

Se poate ȋnmulţi prin seminţe sau divizarea tufei la ȋnceput de primăvară. Germinarea durează ȋntre 20-45 zile.

Se recomandă ȋndepărtarea florilor uscate, tăierea tijelor ȋn sezonul rece și verificarea periodică pentru eliminarea pericolului ca frunzele sa fie consumate de melci.

Aspectul atractiv al plantei, cu inflorescenţele franjurate, roz ce se ridică din frunzișul fin texturat și des, o recomandă pentru decorarea grădinilor, de exemplu, a bordurilor sau aranjamentelor cu plante erbacee. Se poate folosi și in buchete proaspete sau cu flori uscate.

Cei interesaţi pot să aleagă dintre numeroasele varietăţi disponibile: Floristan Weiss cu flori albe, Floristan violet cu flori violet, Kobold care crește numai pȃnă la 70 cm, etc.

Sursa foto: https://www.thespruce.com

un comentariu

  1. […] Steaua strălucitoare (Liatris spicata) este o plantă erbacee, perenă, originară din estul Statelor Unite ale Americii, unde se ȋntȃlnește ȋn zone mlăștinoase sau pe pajiști. Face parte din familia margaretei, Asteraceae. Crește drept, ajungȃnd la 60-120 cm, iar uneori, ȋn mediul natural, chiar la 180… Cititi mai multe aici: Steaua strălucitoare, floarea din mlaștinile americane […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here