Trei cărți pe care nu le poți lăsa din mână

1

Plăcerile mele „vinovate” sunt muzica, cărțile și filmele. Dacă în prima ediție a revistei Casoteca v-am spus cum cred eu că trebuie ascultată muzica, acum vreau să vă povestesc despre cărți. Mai exact, despre trei cărți pe care le-am citit în ultima perioadă și pe care le recomand din suflet.

GAMBITUL DAMEI – WALTER TEVIS

Gambitul Damei este bestsellerul care a inspirat cea mai urmărită miniserie TV de pe Netflix. Aici merge sintagma „Omul potrivit la locul potrivit”. Un talent descoperit la timp poate schimba destine. Acțiunea seriei are loc în anii ’50, iar în centrul atenției este Elisabeth Harmon, o șahistă adolescentă care ajunge să joace cu cele mai mari nume din șahul mondial.

„Trebuie să-mi placă șahul? – întreabă oamenii când le recomand cartea. Vă promit că oricine s-a simțit vreodată pierdut, respins sau subestimat, dar speră cu înverșunare că ceva din interiorul său i-ar putea salva cumva viața, va iubi această carte.” – The New Yorker

Mie mi-a plăcut tare mult această carte. Are și niște reguli de șah, dacă acestea nu vă sunt cunoscute și doriți să prindeți câte ceva din joc, dar și acțiune, dragoste sau pasiune. Adică toate ingredientele care vă vor face să nu o puteți lăsa din mână.

 

 

JURNALUL UNUI BURLAC. CONVERSAȚII CU MAMA – EMILIA BENDEAC ȘI MIHAI BENDEAC

După părerea mea, nu e vorba despre o carte genială, dar nici despre una slabă, mediocră. Pentru aceia dintre voi care îl admirați pe Mihai Bendeac și îl cunoașteți doar atât cât vă permit rețelele de socializare, televizorul sau blogul, cartea vă arată că îndrăgitul actor e un om obișnuit, cu bucurii și necazuri, cu eșecuri și împliniri.

Asta, bineînțeles, dacă reușiți să citiți printre rânduri. Impresia mea este că Mihai Bendeac nu vrea să se lase „citit” prea ușor, dar mie îmi place să cred că mi-a ieșit: este un om normal, de o căldură timidă și, deopotrivă, învăluitoare.

Salut inițiativa caritabilă, banii încasați de editură se duc către Spitalul Fundeni. Iar aici se vede că Mihai Bendeac are succes: deja s-au donat peste 100.000 de euro.

 

BIBLIOTECA DE LA MIEZUL NOPTII – O SINGURĂ BIBLIOTECĂ. O INFINITATE DE VIEȚI – MATT HAIG

Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment.

Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă? Atunci când Nora ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Dar lucrurile nu sunt tocmai cum și le imaginează ea.

Curând, alegerile pe care le face o pun într-un pericol iminent. Înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața? Celelalte romane pe care le-am citit – Cum să oprești timpul și Câteva motive să iubești viața – mi-au arătat o altă față a autorului. I-am aflat problemele, i-am cunoscut lupta cu depresia, mi s-a permis să intru în spațiul lui intim. Sigur, e mult mai ușor să scrii despre anumite subiecte atunci când știi lucrurile din interior. Le simți evoluția, le cunoști umbrele. Toate acestea fac din scriitura lui Haig una deosebită.

Este vorba de intimitate, de căldură, de simplitate…

 

Citește și Cum să decorezi un raft de cărți demn de Instagram

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here