Munții Măcin, cei mai vechi munți din țara noastră

1

 

Munții Măcin sunt cei mai vechi munţi din ţara noastră, fiind formați în a doua parte a paleozoicului, în timpul orogenzei hercinice.

Munții Măcin sunt situați în sud-estul României, și anume în nord-vestul Dobrogei, județul Tulcea.

S-au format în urmă cu 300-400 de milioane de ani și se spune că aveau înălțimi de aproximativ 3.000 de metri și făceau parte dintr-un masiv care se întindea în toată Europa de la vest la est.

Acum, Măcinul are aspectul unui deal ce atinge înălțimea maximă în Vârful Țuțuiatu, 467m.

Munții Macin sunt cei mai arizi munți din România, având un climat foarte cald cu veri uscate, toamne lungi și uscate și ierni foarte reci, cu cantități slabe de zăpadă.

Cu o altitudine cuprinsă între 7 și 467 de metri, acești munți oferă un habitat pentru aproximativ 50% din speciile de plante și animale găsite în toată România.

Această zonă are o faună bogată, așa că dacă acordați suficientă atenție, puteți vedea o specie pe cale de dispariție declarată și monument al naturii, „broasca țestoasă cu spur” (broasca testoasa dobrogeana).

Are aproape 30 cm lungime și 20 cm lățime și când începe hibernarea, toamna, se îngropă singură. Trăiește aproximativ 100 de ani.

Vezi și Cheile Turzii, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii

Parcul Naţional Munţii Măcinului

În anul 1998 , Parcul Naţional Munţii Măcinului a fost declarat Rezervaţie a Biosferei.

Pe raza munţilor Măcin se întâlnesc aproximativ 3500 de specii de floră şi faună, cât şi suprafeţe foarte rare pentru Europa de vegetaţie cu specific de stepă.

Parcul național din nordul Dobrogei are o suprafață de peste 11.000 ha, fiind împărţit în două zone: Munţii Măcinului şi Culmea Pricopanului

În Parcul Național Munții Măcinului sunt catalogate 24 de habitate prioritare, dintre care pădurea de fag dobrogeană este unică în lume.

Administraţia Parcului a amenajat şi promovează 11 trasee turistice atât pedestre cât şi drumeţii călare sau cicloturism.

Arii protejate

Rezervația științifică Valea Fagilor

În această vale se găsesc păduri de fag cu trunchi columnar, ce au un diametru de aproape 1m și înălțimi de până la 30 m.

Această rezervație are o protecție strictă și în cadrul ei se desfășoară numai activități de conservare a biodiversității și de cercetare.

Rezervația științifică Moroianu

Această rezervație are o suprafață de aproape 300 ha și se află pe teritoriul administrativ al comunei Greci.

Este o regiune biogeografică stepică și are o protecție strictă a habitatelor amenințate, rare sau vulnerabile.

Citește și Au înflorit bujorii de stepă din rezervaţia de la Zau de Câmpie

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here