Salcia japoneza, un arbust cu o mulţime de culori

1

Salcia japoneză (Salix integra) este o specie originară din China, Japonia, Coreea şi sud-estul Siberiei. Una dintre cele mai apreciate varietăţi ale sale este Hakuro Nishiki, obţinută de horticultorii niponi. Aceasta este atractivă prin coloritul său inedit şi este o plantă puţin pretenţioasă. Prezintă o coroană sferică şi frunze înguste, de cca 10 cm care sunt roz în aprilie, apoi se maturizează devenind verzui cu dungi rozalii. Pe măsură ce vara înaintează, se colorează în verde-crem, iar prin septembrie, în verde deschis.

Planta formează lăstari roz care spre toamnă devin roşii portocalii.

Înfloreşte ȋn aprilie-mai, florile mici şi galbene fiind grupate în amenţi (mâţişori).
Salcia japoneză creşte bine atât în grădini şi parcuri cât şi în ghivece de minim 20 litri, putând înfrumuseţa terase, balcoane şi spaţii interioare. Acestea din urmă trebuie să fie ȋnsă bine luminate.

Cum este o specie iubitoare de apă, se recomandă plantarea la distanţă faţă de bazine de apă şi reţele de canalizare deoarece le poate deteriora prin extinderea rădăcinilor.

Citeşte şi:https://casoteca.ro/calinul-arbust-decorativ-ce-atrage-multe-pasari-%c8%8bn-gradina/

Salcia japoneză-îngrijire

Preferă soluri umede, dar bine drenate, expuse soarelui sau parţial umbrite, nisipoase sau lutoase. Nu este pretenţioasă când vine vorba despre pH-ul solului, dezvoltându-se bine pe soluri cu pH neutru, acid sau alcalin.

Spre deosebire de alte specii de salcie, tolereazǎ seceta, dar nu pe perioade lungi. Rezistă şi la temperaturi scăzute de până la -10 grade Celsius.

Planta este susceptibilǎ la atacul insectelor, mucegaiurilor şi bacteriilor necesitȃnd tratamente periodice.

Puieţii se planteazǎ primǎvara, vara sau toamna, la o adȃncime de 30-45 cm, cu o distanţǎ de 1,5-2m ȋntre ei. La plantare, se scoate cu grijă rǎdǎcina, fǎrǎ a curǎţa pǎmȃntul de pe ea. Se udă din abundenţă.

Este o plantă care suportă bine tăierile repetate. Acestea se pot realiza în luna martie, dar nu mai înainte de 6 luni de la plantare.

Primăvara se recomandă şi acoperirea bazei copacului cu un strat de mulci de cca 5 cm care să pastreze umiditatea solului, să împiedice încingerea acestuia şi să îi asigure nutrienţi.

Preţul unei sălcii japoneze de 150/200 cm este de 85 lei pe https://www.royalplant.ro/

Sursa foto: https://www.yougarden.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here