UE nu interzice centralele de apartament pe gaz din clădirile existente

0

S-a tot vorbit, mai ales politicienii populiști, despre faptul că UE interzice folosirea centralelor de apartament pe gaz. Ei bine, nimic mai neadevărat. directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili.

Totuși se specifică foarte clar că nu sunt interzise sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente, informează Reprezentanţa Comisiei Europene printr-un comunicat.

„Uniunea Europeană ia măsuri de reducere a emisiilor de carbon ale clădirilor, ceea ce se traduce în facturi mai mici pentru consumatori şi o calitate a vieţii îmbunătăţită. Uniunea Europeană nu interzice cazanele/sistemele de încălzire (de exemplu centrale, boilere, încălzitoare, etc.) pe bază de combustibili fosili”, se menţionează în comunicat.

Vezi și UE vrea să reducă poluarea în Europa prin taxarea centralelor de apartament

În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european, iar revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie. Recent, Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.

„Dispoziţiile Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniune. Acesta aduce beneficii concrete cetăţenilor în contextul Pactului Verde European prin: îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă; creşterea confortului locuinţelor şi reducerea facturilor la energie. Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, precizează sursa citată.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite. În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040, se mai menţionează în comunicat.

Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară, subliniază comunicatul.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here