Uită de piață. Crește-ți verdeața și legumele în balcon

1

Primăvara bate la ușă, așa că, dacă ai un balcon în care pot încăpea mai multe ghivece, poate că n-ar fi rău să te gândești de pe acum dacă în locul florilor sau al plantelor decorative nu ți-ar surâde mai mult să crești verdeață sau legume.

În balcon nu vei obține o producție prea mare, însă satisfacția de a consuma produsele crescute chiar de tine și prospețimea acestora merită efortul.

Verdețurile se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în ghivece, în balcon. Poți planta pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, țelină, leuștean cimbru etc.

Dacă aveți ghivece mai mari și spațiu în balcon, puteți planta și ridichi, ardei iute, ceapă, usturoi, roșii cherry sau chiar căpșune. Acestea din urmă se pretează cel mai bine la ghivecele pe care le puteți fixa în afara balconului, în aer liber.

Mare atenție, însă, la ce pământ folosiți. Pământul luat din grădina blocului nu este cea mai bună opțiune, deoarece ar putea avea dăunători sau spori care vor ucide plantele când vor germina.

Este recomandat să folosiți pământul de flori, de la supermarket. Ideal ar fi să adăugați și gunoi de grajd (se găsește și în comerț), de preferință vechi de cel puțin trei ani. Amestecul ideal este de două treimi de pământ de flori și o treime de gunoi de grajd. Se poate adăuga și nisip sau pietriș, dacă amestecul este prea dens.

O altă metodă de a vă asigura că “recolta” o să fie una reușită este să plasați și un ghiveci cu crăițe printre cele cu verdeață sau legume. Crăițele atrag insecte precum gărgărițe sau crisopa care se hrănesc cu păduchii de frunze, protejând astfel plantele. De asemenea, mare atenție la furnici. Furnicile nu atacă plantele, însă protejează păduchii de frunze cu ale căror secreții se hrănesc.

Cu un minim de atenție pentru aceste plante, în scurt timp vă veți putea asezona mâncarea cu propriile condimente sau chiar consuma legume din producția personală.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here