Ulmus pumila celer, gardul viu care crește rapid și e nepretențios

0
Gard viu

În mod sigur fiecăruia dintre noi îi place să vadă acasă cât mai multă verdeață, acest fenomen oferind un impact pozitiv asupra psihicului uman. Soluția este gardul viu Ulmus pumila celer care îți poate da o astfel de stare de bine. Gardul natural sau Ulmul de Turkestan cum i se mai spune, este ecologic și mult mai durabil decât gardurile fabricate, dar pentru întreținerea lui este nevoie de mai mult timp.

Ulmus pumila celer este o plantă cu frunze căzătoare, mici şi lucioase și o coloratură de verde viu ce formează un gard natural de mare densitate. Deosebit de rezistentă, nepretenţioasă, având o creştere rapidă și posibilităţi de plantare cu cheltuieli reduse, această specie se pretează la orice fel de sol şi condiţii climaterice.

Ulmus pumila celer
Ulmus pumila celer

Dacă ne dorim ca această plantă să crească în mod intensiv, se recomandă să fie udată regulat, folosirea foliei Sovitex în aceast caz fiind absolut necesară. După atingerea mărimii dorite a gardului viu însă, arborele Ulm se mulţumeşte şi cu o cantitate redusă de apă încetinind procesul său de creştere. Anual poate înregistra o creştere de 1,20 -1,30 m, timp în care îşi croieşte și un diametru dens, tufos. Înălţimea ei poate ajunge chiar şi la 5 metri. În decurs de 1,5-2 ani poate ajunge la înălţimea unui gard normal. Are o rezistenţă crescută la procesul de rarefiere şi tundere iar frunzele ei mărunte permit realizarea oricărei forme topiare.

Gard viu cu forme topiare
Gard viu cu forme topiare

Se sădește numai în perioada de la mijlocul lunii octombrie sau noiembrie (după primele îngheţuri) până în momentul trezirii la viaţă a naturii (sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie). Dacă la plantarea din toamnă nu vă rămâne timp pentru a aşeza fiecare plantă la locul potrivit, le puteţi sădi în grupuri de 20 cm una de alta într-un rând. În mod sigur veti avea un gard viu, frumos si dens dacă îl plantaţi în două rânduri. În primul an este indicat ca planta să atingă o înălţime de maxim 1-1,2 m și să aibă o densitate mare.

Gard natural cu densitate mare
Gard natural cu densitate mare

De ce să alegem această plantă? Gardul viu Ulmus pumila celer este utilizat pentru delimitarea unei propietăți, dar și pentru a amenaja o grădină. Datorită multiplelor beneficii pe care le are un astfel de gard, poate fi construit și folosit pentru unul sau mai multe dintre următoarele scopuri:
– delimitează o zonă de restul spațiului;
– absoarbe praful, umezeala, produce oxigen, fixează solul;
– are proprietatea de a izola și proteja contra zgomotului, împotriva privirilor indiscrete;
– limitează accesul diferitelor persoane nedorite pe proprietatea personală;
– înfrumusețează aspectul peisagistic al unei anumite zone;
– separă diferitele părți ale grădinii;
– protejează solul împotriva eroziunii vântului și a apei;
– absorb o anumită cantitate din apa de ploaie căzută și asigură infiltrarea apei în adâncimea solului;
– asigură umbra solului, plantelor, culturilor de pe terenul din zonă;
– pot înlocui anumite construcții din piatră, fier, beton, cărămidă sau lemn.

Ulmul de Turkestan
Ulmul de Turkestan

 

Autor: Iulia Gubandru

 

Sursa foto: gardviu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here