Update: Cele mai celebre obiecte de design

0

Astăzi fac parte din cotidian, dar la momentul apariției au făcut furori toate aceste obiecte de design interior. Unele adevărate opere de artă, care poartă semnătura unor designer celebri, se bucură de succes și astăzi. Le vedem replicate de mai toţi producătorii de obiecte de decor interior, dar rareori aflăm cine le-a imaginat şi cine le-a făcut celebre.

Iată doar câteva dintre cele cunoscute 0biecte de design celebre

Biroul Chrysler – Müller mobelfabrication

Chrysler - Müller
Chrysler – Müller

Ați auzit de Chrysler Airflow ? Prima mașină aerodinamică, creată de Walter Chrysler, producătorul de automobile. Biroul acoperit cu oțel galvanizat este inspirit din spiritul mitic al automobilului, dar și din arhitectura zgârie norilor. El a fost produs de Müller Möbel Fabrikation.

Lampa de masă Beslite

Lampa de masă Beslite
Lampa de masă Beslite

Designerul Robert Dudley Best urmează preceptul școlii lui Bauhaus, un institut al artelor și meseriilor fondat în Germania la începutul secolului: „arta și tehnologia: o nouă unitate”. Lampa Bestlite cunoaște un succes răsunător încă de la apariție, în 1930. Chiar și Wiston Churchill avea o lampă Beslite pe biroul său de la Whitehall. Achiziționată de către firma daneză GUBI în 2004, compania Bestlite duce mai departe principiile producției originale, garantând autenticitatea exemplarelor prin logo-ul său „Beslite”.

Masa 91 – Artek

Masa 91
Masa 91

Când Alvar Aalto desena, în 1935, masa 91, el era deja celebru: mobilele sale tocmai fuseseră prezentate în 1934 la Fortnum și Mason. Stilul său corespunde unui viziuni foarte personale cu privire la producția în serie. Încă de la crearea sa, această masă a fost disponibilă la Artek, magazinul de mobilă fondat la Helsinki de către Alvar și saoția sa Aino Aalto.

Lampadarul Arco

Lampadarul Arco
Lampadarul Arco

Creat de către Achille Castiglioni în 1962 pentru Flos, lampadarul care include o bază de marmură și o tijă de aluminiu s-a inspirit din opera artistică a lui Marcel Duchamp, un pictor de la începutul secolului XX. Lampadarul Arco s-a bucarat de un succes așa de mare în epocă, că se găsea în toate restaurantele italiene și sălile de cinema în anii ’60- ’70.

Lampa de masă tip 75 – Anglepoise

Lampa de masă tip 75
Lampa de masă tip 75

În anul creării sale, în 1932, originalul 1227 „Anglepoise”, opera lui George Cawardine, atingea echilibrul perfect, imitînd articulația mecanică a brațului uman. După aceea, o nouă versiune a fost realizată în anii ’70 de către  Kenneth Grange, producția fiind asigurată de Anglepoise.

Citeşte şi prima parte a articolului: Cele mai celebre obiecte de design

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here