Urzicuța de grădină: sfaturi de îngrijire și metode de înmulțire

0

Urzicuța de grădină sau Coleus este o floare ce se îngrijește ușor și se încadrează în categoria plantelor decorative prin frunze. Completeaza frumos orice aranjament cu flori anuale sau orice grădină cu flori multicolore. Află în acest articol tot ce ai nevoie să știi despre urzicuța de grădină.

Sfaturi de îngrijire

Pentru a obține aspectul de tufă bogată e necesar ca, periodic, să tăiem vârfurile ramurilor și tulpina se taie imediat deasupra unei perechi de frunze . Urzicuța face inflorescențe cu flori mărunte albastre, roșii sau albe, ca niste ciorchine lunguiețe în vârful ramurilor. E indicat ca acestea să fie retezate, pentru a favoriza dezvoltarea mai bogată a frunzișului.

Vezi și Floarea iubitoare de umbră: Vinca minor, unde și cum crește

Urzicuța de grădină e perena, dar foarte sensibilă la frig. Dacă este plantată pe straturi, de îndată ce temperaturile se apropie de pragul înghețului, începe să își piardă frunzele, iar tulpina se colorează în maro. De altfel, și dacă o cultivăm în interior, este bine să o păstrăm în încăperi în care temperatura nu scade sub 15°C.

Cultivată în grădină, urzicuța preferă locurile umbrite sau cele aflate în semiumbră. Dacă este plasată la soare și umiditatea solului nu este menținută constant, planta își va pierde frunzele.

în interior, preferă locurile luminoase, dar nu în soare direct. Solul e necesar să fie menținut umed, fară ca apa să musteasca. Pentru un mai bun drenaj, putem adăuga nisip în pământul din ghiveci, și chiar pe rondul din grădină. Un semn că planta nu are suficientă apă și suferă, este atunci când frunzele devin moi și se lasă.

Metode de înmulțire a urzicuței de grădină

Însămânțarea este una dintre cele mai sigure variantele de înmulțire a unei plante. Aceasta se face ideal în lunile ianuarie sau februarie, cand se pun semintele în compost amestecat cu puțin nisip, la o adâncime de aproximativ 2 centimetrii. Pentru ca plantele să răsară e necesar să menținem solul umed și o temperatura de aproximativ 21°C.

O alta variantă este inmulțirea prin butași. Spre sfârșitul verii se recoltează ramuri de 5-7 cm, care se pun în compost. Eventual pot fi tratați cu un stimulator de înrădăcinare sau mai simplu, se pot pune direct în apă.

Sursa: piticdegradina.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here