Verbina, planta cu frunze ce au parfum de lămȃie

0

Verbina (Aloysia citridora) este o plantă erbacee, perenă, originară din Argentina, Bolivia și Chile. A fost introdusă ȋn numeroase ţări din regiunile tropicale pentru a fi folosită ca plantă medicinală și aromatică.

În Cuba și Africa de Sud a devenit specie invazivă, concurȃnd cu speciile native. Se adaptează ușor la condiţii diferite de viaţă, de la zone semi-aride, la zone tropicale.

Specia a ajuns ȋn Europa ȋn sec. XVII, adusă de spanioli, iar numele său știinţific a fost ales pentru a o onora pe Maria Louisa, soţia regelui Carlos al IV-lea.

Crește sub formă de tufă, ce ajunge la 180-300 cm. În ghivece, dimensiunile sale nu depășesc ȋnsă 120 cm.

Are frunze lanceolate, lucioase, cu margini zimţate care emană un puternic parfum de lămȃie.

Florile sunt mici, au 4 petale și culoare albă sau liliachie, grupate ȋn panicule. Înflorește de vara pȃnă toamna, din iulie pȃnă ȋn septembrie.

Vezi și: Arborele de matase

Verbina-ȋngrijire

Verbina crește bine pe soluri bogate, umede, dar bine drenate, expuse soarelui. Pentru o bună dezvoltare are nevoie de un pH ȋntre 5,5-7,5 și temperaturi cuprinse ȋntre 18-28 de grade Celsius. Plantele tinere mor sub zero grade, iar cele mature sub 12 grade Celsius.

Se ȋnmulţește prin butași și seminţe.

Se plantează ȋn borduri florale, pe lȃngă garduri, ȋn ghivece mari sau grădini mediteraneene. Prezenţa sa are un efect insecticid.

Verbina este una dintre cele mai cunoscute plante aromate, frunzele sale fiind folosite la parfumarea ceaiurilor și a diverselor băuturi alcoolice, ȋn salate și supe și uscate, ȋn potpourri-uri.

Uleiurile esenţiale extrase din plantă sunt utilizate ȋn parfumerie și aromaterapie.

Aloysia citriodora este căutată și ȋn medicina tradiţională, avȃnd efecte sedative, cardiotonice, digestive și antireumatice.

Sursa foto: www.remedia-homoeopathie.de

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here