Acesta ar putea fi un moment bun să înnoiești centrala termică

Plus cateva sfaturi practice pentru facturile mari la utilitati

0

Preturile mari la energie electrica si gaz incep deja sa se vada in facturi si nu vor scadea prea curand. Sugestiile venite de la govern, de a cauta un furnizor mai ieftin, nu vor ajuta prea mult, pentru ca toti cumpara din aceeasi piata, la preturi similare.

Sunt insa cateva lucruri practice pe care le putem face pentru a ne proteja de cresterea preturilor: numitorul comun este reducerea consumului, sacrificand insa cat mai putin din confort.

Impactul cel mai puternic va fi resimtit in aceasta iarna la factura de gaz. Mai ales cei cu centrale individuale (de apartament/casa) sau din complexurile noi de blocuri, dotate cu centrale termice, vor fi afectati. In sistemele centralizate, primariile vor incerca probabil sa majoreze subventia pentru a tempera impactul.

Asadar, ce putem face?

In primul rand, daca aveti o centrala termica trecuta de prima tinerete, dar care inca “merge bine”, ar putea fi momentul sa o trimiteti la pensie. O centrala de ultima generatie, cu un randament mult mai bun, inseamna si o reducere a consumului.

Investitia poate parea mare, dar comparati cu o dublare (cel mai probabil) a facturii la gaz. Impactul reducerii consumului va amortize investitia in cativa ani.

Centrala noua trebuie sa vina la pachet si cu un termostat, pentru maxim de eficienta. Poate ar fi bine sa va ganditi si la o ajustare a temperaturii state. In mod onest, 22 de grade asigura o ambianta placuta in casa. Orice grad in minus inseamna o reducere a consumului si o economie la factura.

Imbunatatirea eficientei termice poate merge mai departe. Inlocuiti tamplaria veche cu una noua, cu o mai buna protectie termica. Daca ati amanat izolarea peretilor casei, acum este un moment bun sa va reconsiderati costurile.

Vezi și E timpul pentru o inspecție a locuinței, e timpul pentru renovare, reîmprospătare

Captarea energiei solare este de asemenea o cale de a incalzi casa fara costuri. Trageti draperiile de o parte in timpul zilei, pentru a primi cat mai multa caldura de la soare. In schimb, noaptea utilizati-le pentru a crea o bariera termica – nu lasati caldura sa iasa pe fereastra.

In functie de pretul platit la curentul electric, ar putea fi o idee ca in zilele racoroase sa utilizati aparatul de aer conditionat (daca este unul cu eficienta ridicata) pentru a incalzi locuinta.

La curentul electric cresterile de pret nu sunt (inca) atat de spectaculoase si se vor resimti gradual. Tot reducerea consumului este raspunsul si aici. Investiti in surse de iluminat economice (cu led), eventual cu senzori crepusculari/de miscare, pentru a eficientiza cat maim ult consumul.

Inlocuirea aparatelor vechi cu unele de ultima generatie, cu un consum redus, poate fi de asemenea o idee buna.

Cautati de asemenea oferte in care puteti plati separate in functie de intervalul orar in care consumati. Energia electrica este mai ieftina noaptea si in weekend. Daca stiti ca puteti sa concentrati consumul in aceste intervale, poate fi de ajutor in reducerea facturii.

Autor: Liviu Chiru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here