Zorelele sau gloria dimineţii

0

Unele dintre florile cele mai emblematice pentru vară, zorelele (Ipomoea purpurea), ȋşi ȋntind tulpinile căţărătoare şi să ne bucura privirile cu frumuseţea lor pȃnă dă bruma.

Specia este originară din Mexic şi America Centrală. Frunzele ȋn formă de inimă, florile atractive, indigo, cu diametru de 3-5 cm, ȋn formă de trompetă ca şi adaptarea lor la condiţii dificile de mediu, au făcut ca zorelele să fie cultivate pe toată planeta.

Ȋnfloresc ȋncepând cu luna mai şi continuă până ȋn septembrie. Se deschid dimineaţa, apoi ȋşi ȋnchid cupele, de unde şi numele cu care mai sunt cunoscute, gloria dimineţii. Au nevoie de expunere la soare şi de un sol bine drenat. Se dezvoltă pe terenuri sărace, fiind puţin pretenţioasă, deseori crescând pe margini de drum, pe lângă garduri și ȋn zone neȋngrijite.

Vezi și: https://casoteca.ro/te-ai-gandit-la-o-gradina-pe-perete-una-verticala-uite-aici-cateva-exemple/

Cum trebuie ȋngrijite zorelele?

Pentru a asigura ȋncolţirea, se recomandă ca seminţele să fie ȋnmuiate cu 12 ore ȋnainte de plantarea ȋn răsadniţe, plantare ce trebuie realizată pe la ȋnceputul lunii martie.

Seminţele se aşază la o distanţă de 20 cm unele de celelalte şi se acoperă cu un strat de pământ de cca 1,5 cm. Ȋncolţirea are loc ȋn doar câteva zile.

Cum zorelele sunt plante căţărătoare, când ajung pe la 15 cm lungime, tulpinilor trebuie să li se ofere un suport pe care să se agaţe. De asemenea, trebuie ferite de vânturi puternice.

Planta este rezistentă la atacul insectelor.

Vitalitatea sa a făcut să se răspândească uşor şi să devină invazivă ȋn multe ţări, acaparând terenurile pe care creşteau specii autohtone.

Se pot cultiva ȋn grădini unde se ȋntind până la 2-5 m pe garduri, pergole şi ziduri sau pe terase unde pot forma adevărate perdele de flori şi frunze creând o zona de intimitate.

Preţul unui plic de seminţe de zorele este de 1,89 lei pe https://shop-agroland.ro/

Sursa foto: https://www.gardenersworld.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here