12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București

0

Aproximativ 12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București și împrejurimi și ar putea fi livrate în acest an, potrivit unui raport de piață realizat de către Coldwell Banker România. Cea mai mare parte a acestora, 59,5% sau 7.200 de unități. Acestea sunt încadrate pe segmentul mass market, în creștere cu aproximativ șase procente comparativ cu anul anterior

Construcția altor peste 2.000 de unități urmează să fie demarată în perioada imediat următoare, cu termene de livrare anunțate pentru 2018, potrivit unui raportului.

Gradul de absorbție s-a menținut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unități până la livrarea proiectelor pe piață. Şi asta pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanțărilor.

Un bucureştean poate cumpăra un apartament cu două camere în 9,5 ani, faţă de 33 de ani în 2008

Indicele de accesibilitate a achiziționării unei locuințe noi realizat de către Coldwell Banker România, calculat în funcție de salariul mediu pe economie, prețurile medii pe metru pătrat și cursul de schimb leu – euro, a ajuns la începutul acestui an la cea mai mică valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale locale. Principalii factori care au dus la această situație fiind stabilitatea cursului de schimb și creșterea generală a salariilor.

Astfel, în prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioadă de mai puțin de nouă ani și jumătate pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București,. În urmă cu un an, erau nevoie de 119 salarii sau o perioadă de aproape 10 ani și față de 395 de salarii medii pe economie. În perioada de vârf, începutul lui 2008, era nevoie de aproape 33 de ani cât pentru achiziţia unui apartament.

12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București
12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București

Prima Casă face vânzările

Principala metodă de achiziție pe segmentul mass market este reprezentantă de finanțările Prima Casă, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzacțiilor. Proiectele încadrate pe acest segment livrează pe piață un stoc de locuințe accesibile din punct de vedere al prețurilor. Acestea variază în medie între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util. Prețul reprezintă principalul factor de diferențiere, urmat îndeaproape de amplasament.

Aproximativ 4.500 de unitățile care ar urma să fie finalizate în acest an pe piața rezidențială din Capitală și împrejurimi, sau 37% din ofertă, pot fi încadrate în categoria middle market. Pe acest segment, prețurile medii de tranzacționare sunt cuprinse între 1.100 și 1.300 de euro pe metro pătrat util.

12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București
12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București

Unde se construiesc apartamente premium

Creșterea numărului de unități destinate clasei de mijloc s-a înregistrat pe fondul majorării constante a veniturilor potențialilor cumpărători, dar  și a cererii pentru locuințe noi cu un amplasament mai bun. Oamenii caută apartamente în interiorul marilor cartiere bucureștene, în zone semicentrale, în interiorul inelului median al orașului. Un plus îl reprezintă şi apropierea de cei mai importanți poli de birouri, precum zona Barbu Văcărescu – Floreasca sau Politehnică – Grozăvești. De asemenea, pe segmentul middle market sunt încadrate și proiecte care includ deja mii de unități finalizate. Comparativ cu anul anterior, segmentul premium deține o pondere mai redusă din totalul unităților aflate în dezvoltare, de aproximativ 3,5%, sau 500 de locuințe.

12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București
12.000 de locuințe noi se află în dezvoltare în București

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here