3 tipuri de utilaje de tuns iarba și adunat resturile de pe gazon

0
sursa foto:lawntechlawncare.com

Utilajele de tuns iarba și adunat resturile sunt necesare și ideale pentru tunderea gazonului deoarece dau un aspect uniform după tundere, indiferent că iarba este înaltă sau umedă și pot colecta resturile rezultate în urma tunderii lăsând gazonul curat.
Există o gamă variată de mașinării de tuns gaznul. Elementul activ este reprezentat atât de lamele elicoidale mecanice cât și de cele manuale sau de cositoare rotativă. Oricare ar fi tipul folosit, contează numărul de elemente active care trebuie să fie cât mai mare astfel încât tunderea să fie cât mai uniformă. Există și motocoase ușoare pe benzină sau curent electric cu disc sau fir, dar și tractorașe cu motor pe benzină  pentru suprafețe mari, toate fiind utilizate în funcție de nevoile și preferințele fiecăruia dintre noi.
Pentru o imagine mai clară și o impresie de ansamblu, vă voi prezenta în cele ce urmează câteva utilaje de tuns gazonul și de adunat resturile de pe gazon.

Mașini de tuns iarba cu motor electric
Pot fi folosite pentru întreținerea suprafețelor mici și mijlocii și se depozitează în spații reduse. Cu o lățime de tăiere cuprinsă între 33- si 41 cm, reglare a înălțimii de tundere, coș de colectare a ierbii manevrabil cu capacitate de 11-21 kg, indicator integrat pentru coș plin și sistem integrat de detensionare a cablului electric, sunt perfecte pentru grădinile mici și medii, atât pe timp de vară cât și pe timp de toamnă. Datorită faptului că au o greutate redusă sunt ușor de manevrat. Un model din această categorie este Viking ME 340.

sursa foto: vikingmowers.co.uk
sursa foto: vikingmowers.co.uk

 

Mașini de tuns iarba cu motor pe benzină
Mașinile de tuns iarba cu motor pe benzină se pornesc ușor și se manevrează foarte simplu. Echipate cu reglare pentru diverse înălțimi de tundere, coș de colectare a ierbii cu o capacitate de 23-44 kg, ușor de golit și indicator integrat pentru coș plin, sunt disponibile cu lățimi de tundere cuprinse între 41-56 cm, și opțional, poate avea și sistem de tracțiune a roților pentru terenuri cu denivelări. Un exemplu de model de acest gen este Viking MB 253.0 T.

sursa foto: viselbi.com
sursa foto: viselbi.com

 

Tractorașe de tuns iarba cu motor pe benzină
Tractorașele de tuns iarba sunt utilizate pe suprafețe mari până la foarte mari de gazon. Au o viteză de mers de până la maxim 30 km/oră. Cele cu mecanism de tundere multifuncțional pot fi utilizate pentru tunderea convențională și pentru fertilizarea gazonului cu resturile rezultate în urma tunderii. Lățimea de lucru este cuprinsă între 95 și 125 cm, capacitatea coșului de colectare a resturilor vegetale rezultate în urma tunderii fiind de aproximativ 193 kg. În acest sens, materialul vegetal va fi tocat în fragmente foarte fine care apoi vor fi împrăștiate cu ajutorul deflectorului pe gazon redând astfel substanțele nutritive necesare solului. După tundere se îndepărtează deflectorul folosit la funcția de răspândire și materialul vegetal proaspăt tuns va fi colectat în coșul mașinii prin intermediul gurii de evacuare. Tractorașul de tuns iarba Viking MT 5097.0C poate fi un model cuprins în această categorie.

sursa foto: annuaire.secteurvert.com
sursa foto: annuaire.secteurvert.com

 

Motocoase
Motocoasele sunt ușoare și simplu de manevrat. Pot fi utilizate la tăierea gazonului și lucrări de curățire în jurul pomilor, intrărilor și treptelor de pe parcela din grădină. Cu o greutate de doar 4,1 kg, pot înlocui coasa clasică. Motocoasa Stihl FS 38 este un model des folosit pentru tăierea gazonului în spații restrânse.

sursa foto: stihl.co.nz
sursa foto: stihl.co.nz

 

Autor: Iulia Gubandru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here