Află ce nu trebuie să arunci niciodată în toaletă sau în chiuvetă

1

Obișnuiești să arunci în toaletă șervețelele demachiante, ața dentară sau firele de păr căzute? Ar fi bine să renunți la acest gest, pentru că țevile se pot înfunda iremediabil cu aceste lucruri sau, în cazul „fericit”, pot fi reparate de instalator cu costuri destul de piperate.

Mai mult decât atât, aruncarea anumitor obiecte în vasul de toaletă sau în chiuvetă, cum ar fi uleiul alimentar uzat, este un pericol grav pentru mediu. Un singur litru de ulei ars poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. De aceea, trebuie să reținem că vasul de toaletă sau chiuveta nu este un coș de gunoi în care putem arunca orice. Află care sunt lucrurile pe care nu trebuie să le arunci niciodată în toaletă sau în chiuvetă.

Făina

Sunt gospodine care aruncă făina în chiuvetă. După ce gătesc, curăță bucătăria așa cum este firesc. Însă fac o greșeală. Făina absoarbe umiditatea și își mărește volumul. De aceea nu este recomandat să fie aruncată în chiuvetă. Poate duce la apariția unor defecțiuni.

Uleiul folosit la gătit

Uleiul alimentar uzat aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă are un efect devastator atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra omului. De altfel, în Uniunea Europeană această practică este interzisă prin lege! Mulți oameni sunt convinși că uleiul uzat aruncat în chiuvetă este dizolvat de detergenții parfumați, dar acest lucru nu este adevărat. Grăsimile se depun pe pereții sistemului de canalizare și provoacă obturări regulate, mirosuri neplăcute și coroziunea mai rapidă a țevilor.

Citește și Ce trebuie să știi când mergi să cumperi o casă sau un apartament

Uleiul uzat este unul dintre cei mai periculoși poluanți, de aceea se recomandă colectarea acestuia într-un recipient de metal, până se întărește și poate fi aruncat la gunoi, sau apelarea la firmele specializate în reciclarea uleiului uzat.

Coaja de ou

Se poate întâmpla ca o parte din cojile de ou să rămână în chiuvetă. Mai exact, poate fi vorba despre cojile mici, pe care le arunci. Este bine de știut faptul că acestea pot funcționa precum un adeziv. Și, dacă vei arunca după aceea și alte lucruri rămase după ce ai gătit, atunci se poate forma un dop ce ar putea înfunda chiuveta.

Zațul de cafea

Acesta se va depune treptat pe pereții țevilor de la bucătărie. Și, ulterior, aceste țevi se vor înfunda.

Mucurile de țigări

Aruncarea mucurilor de țigară în vasul de toaletă este interzisă! Substanțele din acestea ajung în apele reziduale și pot „scăpa” de procesul de filtrare, ajungând înapoi în sistemul public de alimentare cu apă.

Guma de mestecat

Guma de mestecat se comportă ca un adeziv, putându-se lipi de pereții țevilor. Astfel poate perturba fluxul de apă și există riscul ca și alte reziduuri să se prindă de acea gumă și să blocheze scurgerea.

Nisipul din litiera pisicii

Nisipul pisicii poate conține un parazit periculos, Toxoplasma gondii, care, odată ajuns în apa din vasul de toaletă, poate contamina apele reziduale. Nici măcar tratarea apelor uzuale nu poate înlătura acest parazit, care se poate întoarce în sistemul public de alimentare cu apă și poate cauza îmbolnăvirea multor persoane. În plus, anumite tipuri de nisip, cum ar fi argila, nu se dizolvă complet în apă și particulele se depun pe pereții țevilor, favorizând înfundarea acestora.

Clorul

Știm, e surprinzător că o substanță pe care toți o folosim pentru a curăța vasul de toaletă nu trebuie să ajungă, sub nicio formă, în acest loc. Specialiștii avertizează că clorul este extrem de coroziv pentru țevi și poate reacționa în combinație cu alte substanțe din scurgere, ducând la formarea unor compuși toxici. În schimb, este recomandat oțetul pentru curățarea vasului de toaletă. Este la fel de eficient, spun ei, și nu atacă țevile așa cum o face clorul.

Medicamentele

Unele persoane au obiceiul de a arunca la WC medicamentele expirate sau de care nu mai au nevoie, neștiind că astfel contaminează sever apele reziduale, iar stațiile de epurare nu pot filtra toate substanțele chimice din acestea, ajungând înapoi în rețeaua publică de apă, deci inclusiv în paharul cu apă pe care o bei. Mai mult, medicamentele aruncate în chiuvetă sau în vasul de toaletă sunt un pericol și pentru mediu. Foarte important! Medicamentele nu se aruncă nici măcar la gunoi. Acestea se predau la farmacii, de unde sunt preluate ulterior și eliminate prin incinerare.

Părul

Chiar dacă mulți, dacă nu chiar toți, o facem, asta nu înseamnă că e bine. Ne referim aici la aruncarea firelor de păr căzute în vasul de toaletă. Acestea se comportă exact ca ața dentară, favorizând crearea unui ghemotoc de reziduuri care poate înfunda canalizarea. Încearcă să te abții să arunci părul căzut în WC, dacă nu vrei să îmbogățești instalatorii.

Citește și Canna indica, o floare cu aspect tropical care ajuta la decontaminarea solurilor

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here