Avantajele centralei pe lemne

0

Centrala pe lemne reprezintă prima alegere pentru încălzirea locuinţei şi asigurarea apei calde menajere atunci când vorbim de zone în care nu există acces la gaze. Este o bună alternativă, ecologică şi modernă a sobei cu lemne, centrala pe lemne fiind capabilă să folosească mult mai eficient combustibilul solid.

Centralele pe lemne sau cazane, cum sunt denumite în mod uzual, pot fi atmosferice, adică cu ardere clasică sau cu gazeificare.

Cele mai practice şi mai economice sunt cazanele cu gazeificare pentru că această tehnologie permite arderea aproape completă a lemnului, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a cheltuielilor şi o cantitate foarte mică de cenuşă rezultată din procesul de ardere.

Cazanele cu gazeificare sunt complet automatizate, dispun de camera de ardere mare, lucru care permite încărcarea unor cantităţi mari de lemne.

Un exemplu în acest sens este şi noul cazanul pe lemn cu gazeificare Vitoligno 150-S lansat de curând de cei de la Viessmann, compact şi care poate fi achiziţionat la un preţ atractiv.  Cazanul asigura încălzire confortabilă datorită volumului mare al camerei de încărcare ce permite alimentarea cu bucăţi de lemne de până la 56 cm ceea ce înseamnă intervale lungi între alimentari.

El este dotat cu un sistem de absorbţie a gazelor arse ce previne evacuarea acestora în încăpere în timpul realimentării cu lemne. Iniţierea arderii se poate face în doar câteva minute, aprinderea este accelerată, astfel că lemnul poate fi adus în stare de combustie optimă în mai puţin de 3 minute.

Cazanul dispune de un sistem de automatizare, Ecotronic 100 foarte simplu şi uşor de utilizat. Setările instalaţiei pot fi făcute foarte comod prin tabletă şi smartphone cu ajutorul aplicaţiei Viessmann App, iar prin intermediul accesoriului Vitoconnect 100 OPTO1 se poate comunica cu cazanul pe lemn direct de pe dispozitivul mobil.

Pentru obţinerea unui randament maxim atunci când se foloseşte un cazan pe lemne este recomandat, ca în instalaţie să se  monteze un puffer. Este vorba de un rezervor de acumulare care se montează între centrală şi instalaţia de încălzire care stochează energia termică furnizată de centrală şi pe care o cedează treptat sistemului de încălzire atunci când este nevoie.

Vezi care este Utilitatea montării centralelor termice în cascadă

vitoligno-150-s_00004Cazanele pe lemne sunt sisteme de încălzire ecologice, pentru că extrag căldura dintr-o sursă de energie regenerabilă.

Centrala pe lemne se poate monta independent, dar şi în combinaţie cu un alt echipament de încălzire. Este important însă ca în momentul achiziţiei să se apeleze la sfatul unui specialist pentru a alege corect mărimea cazanului în funcţie de necesarul termic al locuinţei.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here