Beneficii și riscuri: ce se întâmplă cu corpul tău când începi o dietă

1

Toți am trecut printr-o dietă până acum, pentru că știm că este cheia pentru a te simți mai în formă, pentru a trăi mai mult și de ce nu pentru a arăta mai bine. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit că 17% dintre adulții americani au urmat un fel de dietă specială între 2015 și 2018, un procent mai mare decât cu doar un deceniu mai devreme. Cu toate acestea, află ce se întâmplă cu corpul tău când începi o nouă dietă.

De la dieta keto la postul intermitent la veganism, presupusele beneficii și dezavantaje pot varia între planurile alimentare. Majoritatea oamenilor par să adopte noi diete din aceleași motive. Pentru a îmbunătăți sănătatea și, în unele cazuri, pentru a pierde în greutate.

Ce se întâmplă cu corpul tău când începi o nouă dietă

Dar, din păcate, aceste beneficii nu sunt întotdeauna vizibile imediat. Munca grea și perseverența pot fi o barieră pentru mulți. Cu toate acestea, menținerea așteptărilor realiste și înțelegerea modului în care o dietă afectează organismul poate determina dacă cineva se ține sau nu de programul său. Iată ce s-ar putea întâmpla cu corpul tău odată ce îți schimbi obiceiurile alimentare. Află cât timp poate dura până să vezi rezultate.

Unele efecte apar imediat, în timp ce altele necesită răbdare. Nu toate beneficiile pentru sănătate asociate cu o dietă echilibrată pot fi detectate cu ușurință. Asta nu înseamnă că corpul tău nu se schimbă. Unele beneficii pentru sănătate apar în liniște aproape imediat după ce ai modificat modul în care mănânci.

Dr. Terry Wahls, un specialist de medicină internă, a declarat pentru MindBodyGreen că alimentele sănătoase pot începe să repare intestinul în doar 20 de minute. Sunt capabile să înlocuiască factorii declanșatori ai inflamației, cum ar fi zahărul și carbohidrații simpli cu omologii lor neinflamatori, legume și cereale integrale. Ele pot îmbunătăți funcția creierului în câteva ore.

Cu toate acestea, poate dura încă un timp pentru ca organismul să se transforme cu adevărat. „Beneficiile evoluează de-a lungul lunilor, uneori de-a lungul anilor”, a explicat Dr. Mark D. Lurie, director de cardiologie la Torrance Memorial Medical Center, pentru U.S. News & World Report.

„Modificările fiziologice vor începe rapid, dar efectul adevărat necesită timp”. Acest lucru poate varia în funcție de dieta și obiectivele de sănătate. De exemplu, un studiu din 2011 publicat în Diabetologia a sugerat că diabetul de tip 2 ar putea fi inversat în decurs de opt săptămâni de la adoptarea unei diete sărace în calorii. Pentru dietele sănătoase pentru inimă, WebMD observă că poate dura între trei săptămâni și trei luni pentru a vedea rezultatele.

Citește și: Alimente bogate în fier. Ce este bine să incluzi în dieta ta

Care sunt modificările pe care le observi imediat

În ceea ce privește pierderea în greutate, nu există două corpuri identice și nu toate dietele sunt sigure. Regula de bază, spune Cleveland Clinic, este să consumi mai puține calorii decât are nevoie organismul tău. Sistemul va folosi apoi grăsimea stocată ca combustibil, expulzând-o prin transpirație, urină și CO2.

O dietă nouă, mai sănătoasă, poate stimula intestinul, puterea creierului, sănătatea inimii și alte funcții ale corpului, dar asta nu înseamnă că vă te vei simți mai bine imediat. Acest lucru nu este o surpriză pentru cineva care a ținut vreodată dietă. Disconfortul, cel puțin la început, pare să fie doar o parte a pachetului. „Primul lucru pe care îl aud întotdeauna despre trecerea la o dietă mai sănătoasă este balonarea, gazele și stomacul deranjat”, a declarat Jaclyn London, dietetician înregistrat, pentru Good Housekeeping.

O altă luptă comună: pofta de mâncare. Renunțarea la alimentele bogate în zahăr și cu multe calorii la începutul unei noi diete poate face ca aceste alimente să pară și mai irezistibile decât de obicei.

„Dacă consumi prăjitură în fiecare zi, doar intri în casă i vei vrea să o consumi”, a explicat pentru WebMD dr. Marcia Pelchat, cercetător alimentar la Centrul Monell Chemical Senses.

„Dacă nu primești acea prăjitură imediat, mintea ta este obsedată de ea și o transformă într-o poftă”. Apoi, conform unui studiu din 2018 publicat în Appetite, este posibil să suferi de simptome de sevraj. Te poți confrunta inclusiv cu iritabilitate și oboseală.

Totuși, nu toate efectele secundare ale dietei sunt normale. O dietă extrem de restrictivă care privează organismul de nutrienți esențiali. Acest lucru declanșează o scădere rapidă în greutate, dar poate duce la consecințe periculoase.

Dacă corpul reacționează cu crampe și dureri, amețeli, probleme intestinale, gură uscată sau căderea părului, luați-o ca pe un semn că dieta este prea restrictivă (conform NHS).

Sursa: catine.ro

un comentariu

  1. […] Toți am trecut printr-o dietă până acum, pentru că știm că este cheia pentru a te simți mai în formă, pentru a trăi mai mult și de ce nu pentru a arăta mai bine.  Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au descoperit că 17% dintre… Cititi mai multe aici: Beneficii și riscuri: ce se întâmplă cu corpul tău când începi o dietă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here