Interviu cu Paula Craioveanu, singurul expozant român la un eveniment special în săptămâna artei din Miami, Florida
Dacă la noi piața de artă are încă în prim plan pictura de patrimoniu și arta veche în general, pe alte meleaguri arta modernă și contemporană este în plină efervescență. Sunt expoziții și târguri de mare amploare care atrag zeci de mii de vizitatori, amatori de artă. Din păcate, deși sunt numeroși tineri români talentați artiști vizuali, aceștia nu se regăsesc la astfel de manifestări ca expozanți și nici măcar ca vizitatori. Informații și știri despre aceste evenimente în media nu par a fi de interes. Și totuși…sunt și excepții. Am profitat de prezența Paulei Craioveanu, un artist vizual consacrat din România, la unul dintre cele mai prestigioase manifestări de artă, ART MIAMI. În discuția purtată am aflat multe informații deosebit de prețioase pentru amatorii de artă: organizarea, amplitudinea, vizitatorii târgurilor, tendințele privind abordările artistice, precum și piața operelor de artă din America. Paula Craioveanu a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări în cadrul unui interviu.
În primul rând felicitări pentru participarea la un eveniment de asemenea anvergură. Te rugăm să ne prezinți pe scurt aceste manifestări ale artei în America și să ne povestești despre experiența ta în participarea la acest/aceste târguri.
ART MIAMI
În Miami și în South Beach, pe ambele maluri ale apei, au loc simultan în decembrie, timp de o săptămână, mai multe târguri de artă, la care participă sute de galerii din toată lumea: Art Basel, Art Miami, Context Art Miami, Red Dot, Design Miami, Nada Miami. Aqua Art Miami….. Arta călătorește la propriu, către Miami Art Week, în fiecare an. Am participat prima dată cu lucrările mele la Red Dot Miami în 2023, iar mai recent, în decembrie 2024, reprezentată de galeria bG Gallery din Los Angeles, la Context Art Miami.
Paula Craioveanu își prezintă lucrările la ART MIAMI
Lady with Books #3, Lady with Books #1, picturi de Paula Craioveanu.
Am mers în calitate de vizitator, cu mulți ani în urmă și mi-am dorit ca într-o bună zi să particip. În calitate de expozant experiența este total diferită. Este grozav să poți discuta direct cu amatorii și cumpărătorii de artă. Am venit în contact cu arta viitorului, am interacționat cu oamenii, am găsit printre vizitatori, galeriști, artiști, un mare entuziasm. Prima participare la un târg internațional a fost acum 6-7 ani cu această galerie, bG Gallery din Los Angeles. Este cea care ma reprezintă în SUA și care mi-a expus lucrările prima dată la Los Angeles Art Show, un târg important de pe coasta de vest, care are loc anual în februarie. La început mi-au expus lucrări de mici dimensiuni, iar apoi, văzând că au succes, au adus la târg lucrări din ce în ce mai mari. Această galerie m-a reprezentat și anul acesta la Miami, pe coasta de est, în Florida. Am participat alături de alți artiști pe care galeria îi reprezintă, cu lucrări care au ca figuri centrale personajele feminine și pe care le puteti vedea și aici. Ambele picturi, Lady with Books #1 și Lady with Books #3, înfățișează câte un personaj feminin având cărți echilibrate pe cap, simbolizând înțelepciunea, cunoașterea, introspecția. Scaunele adaugă un sentiment de stabilitate, în timp ce fundalurile florale transmit rafinament și frumusețe organică. Privitorii se pot regăsi în cele două personaje, ca într-o imagine în oglindă, fiind de fapt diverse fațete ale femininătii. Feminitate dar și profunzime și fantezie, pentru că nu sunt niște personaje reale. Cărtile se află așezate neașteptat pe capul personajelor, într-un mod simbolic. Picturile fac parte dintr-o serie mai mare care simbolizează feminitatea și intelectul, eros și logos, echilibrul între sinele interior și așteptările exterioare ale societății.
Cum este organizarea, atmosfera, ambianța? Sunt mulți vizitatori? Cum este piața? Cam care sunt aproximativ prețurile care se practică? Ar fi foarte interesant dacă ai putea să ne oferi o scurtă comparație cu piața românească.
Prețurile sunt variate, în general mari, arta modernă și contemporană fiind domenii în care se poate investi cu succes. Lucrările au fost transportate de galerii din sediile lor, ceea ce a reprezentat un mare efort pentru cele câteva zile. Biletul de intrare la Art Miami era 50 de dolari pentru o zi, sau 100 de dolari pentru intrări multiple. Cu toate aceasta au fost zeci de mii de vizitatori. La Art Miami si Context Art Miami au participat 240 galerii, 900 de artiști, plus galeriile de la celelalte târguri! Hotelurile din Miami Beach au avut și ele expoziții și evenimente în paralel. Colecționarii preferă sa vadă fizic lucrările înainte să decidă să cumpere, de aceea târgurile sunt importante; doar 10% dintre clienții importanti, VIP, declară că au cumpărat online, restul în persoană. Clienții VIP pentru galeriile participante la Art Basel, nu sunt persoanele cunoscute din presă, nu vedetele, ci așa sunt definiți cei care statistic, au cheltuit aproximativ 485.000 de dolari pentru colecția proprie de artă, până în prezent.
Consideri că aceste târguri precum și piața sunt diferite față de cele din Europa Occidentală?
Diferența este de scară. În primul rând la Miami sunt multe târguri simultan, mai mulți cumpărători și lucrări de dimensiuni mai mari, locuințele, vilele, mai ample, publicul este mai numeros și vânzarile mai mari. Vizitatorii sunt nu doar din America de Nord ci și din America de Sud, și Europa.
Se poate identifica o tendință cu privire la tematicile alese de artiștii care expun în America? Dar în ceea ce privește stilul/tehnica de lucru?
Se spune ca trăim în era post-fotografică. Fotografia acum este prelucrată sau încorporată în lucrări de pictură sau grafică. Artiștii folosesc foarte multă culoare, mult pop art, sculpturi, și picturi de dimensiuni foarte mari. Personal am abordat o paletă de culori inspirate de fauvism, neo-expresionism și am încorporat elemente simbolice în scene care se încadrează în curentul female gaze. Este interesant faptul că mulți vizitatori sunt interesați de mesajul transmis, deseori mă întrebau care este semnificația lucrărilor.
Cei care vin să cumpere au atât de multe opțiuni încât după o plimbare printre sute de galerii pleacă complet bulversați iar cei care se decid revin deobicei în ultima zi în vederea achiziționării.
Ai remarcat și o prezență românească? Cam cum este aceasta apreciată?
Desen de Adrian Ghenie, la galeria Thaddaeus Ropac, prezentă la Art Basel Miami.
În Miami Art Basel au reușit performanța de a participa două galerii românești: Catinca Tabacaru Gallery și Nicodim Gallery. Acestea au sedii și la București, dar niciuna dintre ele nu expunea artiști români. Am descoperit în galeria din Paris, Thaddaeus Ropac, un desen în cărbune realizat de Adrian Ghenie, pe care îl puteti vedea și in fotografii. Totuși la Art Miami nu a participat nici o galerie romanească.
Galeria Catinca Tabacaru și Galeria Nicodim la Art Basel Miami
Cum se poate explica slaba prezență românească dat fiind anvergura și importanța acestui eveniment? Ar fi bine să se schimbe acest lucru?
Galeriile americane îsi promovează artiștii proprii. În America este o producție mare de artă iar galeriile nu au interesul să aducă artiști din Europa de Est. Pe cei din Europa de Vest îi aduc galeriile europene. În general galeriile din Franța promovează artiști francezi, cele din Germania artiști germani, galeriile din Italia numai artiști italieni, cele din America de Sud , artiștii lor. Un artist de altă naționalitate este o excepție. Astfel fiecare galerie venită din altă țară decât America este o imagine în miniatură a țării sale în ceea ce privește producția de artă modernă și contemporană. Târgul este o platformă pentru expresia artistică actuală, indiferent că se expune pictură, sculptură, obiect, print, fotografie sau artă video. Personal, m-am simțit privilegiată să expun, printre atâția artiști talentați. Miami este în general un loc plin de viață, care reușeste să îmbine arta, business-ul și distracția. Am făcut multe fotografii, atât în exterior cât și în interior care zugrăvesc acest aspect. Pe câteva dintre acestea le puteți vedea mai jos.
© foto Paula Craioveanu – artist vizual
Mai multe lucrări puteți vedea pe site-ul personal.
Mai multe detalii despre târgurile din Miami: Art Miami, Context Art Miami, Art Basel Miami.