Casa economică, proiect ce are la bază efectul de seră – VIDEO

0

Efectul de seră poate fi și util, nu doar dăunător – te ajută să încălzești casa economică. Conceptul are la bază chiar efectul de seră, iar eficiența termică a acestui tip de clădire permite construirea în orice zonă de relief și climat.

Casa economică are la bază un perete tip pilă, care reprezintă o sobă gigant cu două focare șemineu pe ambele fețe. Pe o parte avem living cu loc luat masa, cu perete și tavan din geam, iar pe partea cealaltă a pilei este o bucătărie și un birou, o baie și scările la etaj. La etaj sunt două dormitoare și o baie, conform autorului proiectului, arhitect Adrian Constantinescu.

Casa economica 1B

Care sunt avantajele aduse de casa economică? Peretele dublu longitudinal are rol de sobă cu șeminee la parter, cu ieșire pe ambele fețe ale peretelui, iar căldura acestora și a fumului, ce va străbate traseul tip soba pe înălțimea peretelui dublu vor asigura căldura necesara întregului spațiu interior (parter și mansarda parțială.

„Peste focarele șemineelor se poate monta o manta de apă prin care se va furniza apa calda menajeră și căldura în pardoseala de la parter și de la etaj”, a spus Constantinescu.

Casa economica 1I

Zona tip sera (living + loc de luat masa) reprezintă altă sursa de generare a căldurii prin efectul de seră, în perioada rece a anului, iar vara, suprafața vitrată se va acoperi cu panouri (prezente in imagini). Spațiul creat între geamuri și panourile pline va crea un strat ventilat termoizolator, păstrând umbra și răcoare în spațiul interior.

CITEȘTE ȘI Casa îngropată: Un proiect evidențiat nu doar de eficiența termică – VIDEO

Casa economica 1M

Pentru a construi casa economică, este nevoie de o autorizație de construcție de 1.500 euro, iar investiția se ridică la 80.000 de euro.

Casa economica 1K

Într-un astfel de proiect, pereți structurali sunt făcuți din cărămidă cu stâlpișori și centuri din beton armat, fundația din beton armat, placa peste parter este tot din beton armat. Se mai folosește, pentru casa economică, geam termoizolant cu profil PVC, cărămidă aparentă și tencuială decorativă la exterior.

Casa economica 1R

Timpul necesar pentru a construi casa economică se ridică la șase luni de la data începerii excavării fundației.

Casa economica 1P Casa economica 1O Casa economica 1H Casa economica 1F

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here