Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia

0

Îţi povesteam în urmă cu câteva luni că o vacanţă în ţările europene îţi poate îmbogăţi colecţia de obiecte de decor. Din Cehia poţi cumpăra obiecte din cristal de Boemia, din Olanda se pot achiziţiona produse din ceramică de Delft, iar din sudul Italiei poţi cumpăra produse realizate în renumita localitate Vietri sul Mare. Acum îţi spunem ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia.

CITEŞTE ŞI Ce să cumperi pentru casă dacă mergi în Italia, Olanda sau Cehia.

Turcia nu e de parte de România, iar cu avionul se face o oră până la Istanbul. Uşor de ajuns este şi dacă alegi varianta cu maşina. Miile de obiecte din Marele Bazar din Istanbul îţi vor face cu ochiul încă de la distanţă. Poţi să cumperi lămpi ornamentale şi tot felul de obiecte ceramice, dar dacă vrei să cumperi ceva reprezentativ, ce face parte din cultura şi istoria turcească, atunci orientează-le spre covoare şi plăci ceramice de Iznik.

În moscheile şi la palatul Topkapi vei vedea ceramica de Iznik. Oraşul se află la circa 90 de kilometri de Istanbul  şi are o tradiţie de peste 500 de ani în producerea aestor plăci ceramice. Poţi să schimbi atmosfera din baie şi să renovezi cu aceste plăci ceramice, ceea ce te va transpune într-o permanentă vacanţă. Plăcile ceramice au modele otomane, iar culorea predominantă este albastru.

Mai poţi cumpăra şi covoare turceşti. Trebuie să ştii să sunt două tipuri de covoare: cele kilim, cu doua feţe, şi cele cu noduri. Covoarele kilim sunt o alternativă mai ieftină şi pot fi folosite şi pe post de pătură, cuvertură sau de pus pe perete. Pentru o mai mare calitate, alege covoarele cu noduri, realizate din mătase sau lână.

Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia

Dacă mergi în vacanţă în Polonia, atunci poţi cumpăra obiecte din ceramică de Boleslawiec, nume dat după oraşul în care este produsă. Boleslawiec mai este numit şi „oraşul ceramicii”, cunoscut încă din secolul al XIV-lea. Vasele din ceramica de Boleslawiec sunt albe sau crem, cu motive de culoare albastru închis, verde, maro sau mov. Orășelul se află la circa o oră şi jumătate de mers cu maşina din Wroclaw.

Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia

În articolul trecut îţi povesteam ce poţi cumpăra dacă mergi într-o vacanţă în sudul Italiei, pe coasta Amalfi. Acum vom merge mai la nord, la Murano, o insulă în apropiere de Veneţia, despre care cu siguranţă că ai auzit. Murano era un port comercial încă din secolul al VII-lea şi se consideră că producţia de sticlă de Murano a început în secolul al VIII-lea, primind influenţe din Asia şi lumea musulmană. O parte din fabricile de renume au mai rămas în picioare şi astăzi poţi cumpăra diverse obiecte din sticlă de Murano, de la pahare şi farfurii, la mici obiecte de deocor sau veioze, în tot felul de culori şi forme. Voi ce aţi cumpărat din vacanţe?

Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia Ce să cumperi pentru casă din Turcia, Polonia sau Italia

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here