Copii celebre ale unor monumente faimoase (II)

0
monumente celebre

Aproape că nu există om pe planetă să nu fi auzit de Casa Albă, Panteonul sau Statuia Libertății. Dincolo de grandoarea și frumusețea lor, de multe ori având în spate o poveste ciudată sau un istoric încurcat, aceste monumente faimoase ale arhitecturii, dacă le putem spune așa, se bucură nu doar de aprecierea artiștilor, ci și a publicului larg. Poate tocmai de aceea, de-a lungul timpului au fost create atât de multe copii pe întreg mapamondul, devenite un adevărat magnet pentru turiști.

Le Mont Saint-Michel

În lume nu există decât un singur Le Mont Saint-Michel, cea mai celebră dintre insulele stâncoase franceze. Aceasta nu înseamnă însă că ea nu are un frate mai mic în Marea Britanie, care se numește St Michael’s Mount. Situată la extremitatea Cornwall-ului, insula este rezidența unei vechi familii engleze, familia Saint Aubyn.

Le Mont Saint-Michel original
Le Mont Saint-Michel
St Michael’s Mount
St Michael’s Mount

În adevăratul Le Mont Saint-Michel se află doar un sat cu câteva zeci de locuitori, dar și o mănăstire care datează din secolul VIII.

Casa Albă

Casa Albă, Franţa
Castelul Rastignac

Casa Albă ar putea fi o replică a unui castel franțuzesc din Dordogne? Chestiunea nu a fost niciodată lămurită, dar este foarte probabil ca Thomas Jefferson, președintele Statelor Unite ale Americii, în perioada 1801-1809, să fi pus mâna pe planurile castelului lui Rastignac, pe vremea când era ambasador în Franța. Să fie pur și simplu o coincidență sau un mai degrabă un plagiat? Sunt întrebări la care nu vom avea probabil niciodată un răspuns.

Casa Alba, SUA
Casa Alba, SUA

 Monumente Faimoase: Panteonul

Panteonul, Grecia
Panteonul, Grecia

Situat pe colina Acropole din Atena, Panteonul a fost constuit în anul 447 înainte de Christos, fiind dedicat zeiței Atena. El a constituit sursă de inspirație pentru arhitectul Henry Bacon care a realizat Lincoln Memorial la Washington, ridicat în memoria lui Abraham Lincoln. Este un monument inspirit din țara de origine a democrației, pentru a aduce un omagiu lui Abraham Lincoln, președintele SUA în perioada Războiului Civil American.

Panteonul, Memorial Lincoln
Panteonul, Memorial Lincoln

Statuia Libertății

Statuile Libertăţii
Statuile Libertăţii

Inaugurată în 1889, Statuia libertății de la Paris a fost dezvelită la trei ani după cea de la New-York. Cele două au în comun aceeași matriță de ipsos folosită de sculptorul francez Frédéric Bartholdi. Cea din Paris este din bronz, în timp ce «Lady Liberty», originalul american este din cupru și oțel.  Nu sunt singurele asemenări între cele două, cea din Paris a fost oferită Franței de către Comitetul americanilor din Paris cu ocazia centenarului Revoluției franceze. La fel, și statuia din New York este un cadou al francezilor pentru centenarul independenței americane. Replici ale Statuii Libertății se mai găsesc în Brazilia, Israel și Japonia.

Citeşte şi prima parte a acestui articol: Replici faimoase ale unor monumente celebre

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here