Replici faimoase ale unor monumente celebre

0
monumente celebre

Un mare monument aduce cu sine un renume internațional foarte important. O realitate de care nu au putut face abstracție și pe care au înțeles-o foarte bine edilii mai multor orașe din lume. Aceştia nu au ezitat să construiască replici ale unor monumente celebre pentru a face să se vorbească de localitățile respective. Dar, au recurs la această strategie în loc să ridice un monument original. Turnul Eiffel, de exemplu, este unul dintre cele mai copiate simboluri arhitecturale din lume, iar exemplele de acest fel sunt pretutindeni.

Două monumente celebre:
Turnul din Pisa

Turnul din Pisa
Turnul din Pisa

Cel mai celebru turn înclinat se găsește în localitatea toscană Pisa, el nu este însă unic în lume. O copie a turnului din Pisa se găsește și în mica localitate Niles, situată la periferia orașului Chicago, în SUA. Contrar originalului, a cărui înclinare a fost provocată de un defect de fabricație, turnul din Niles este perfect ancorat în sol. Este vorba de o copie de 30 de metri – cu jumătate mai puțin față de turnul din Pisa – construit în 1934 de către un om de afaceri ca un omagiu adus celor 600 de ani de existență ai adevăratului turn. Turnul nu se vizitează, fiind folosit pe post de castel de apă.

Turnul din Pisa
Turnul din Pisa

Pentru o altfel de lectură poţi citi pe Casoteca şi 3 reguli pentru mersul cu bicicleta de oraș!

Turnul Eiffel

Turnul Eiffel, Paris
Turnul Eiffel, Paris

Cel mai cunoscut monument din lume este probabil și cel mai copiat. Construit cu ocazia expoziției Universale organizate la Paris în 1889, a ajuns să aibă în prezent nu mai puțin de 12 replici în întreaga lume. La Praga, de exemplu, Turnul lui Petřín este o copie de 60 de metri înălțime, construită cu ocazia expoziției universale din 1891. La Tianducheng, în China, a fost construit un întreg Paris cu Arcul său de Triumf și fântânile de la Versailles. Replici renumite se află și în parcul din Kings Island, în SUA, la Las Vegas…

Turnul Eiffel, Las Vegas
Turnul Eiffel, Las Vegas

Citeşte şi continuarea articolului pe CasoTeca.ro: Copii celebre ale unor monumente faimoase (II)

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here