Parisul chinezesc, încă un oraș fantomă

0
Parisul, copie în China

Chiar dacă pare mai mult de domeniul absurdului, chinezii nu s-au dat în lături să creeze, printre atâtea orașe fantomă, și o copie fidelă a Parisului, inclusiv un turn Eiffel la aproape 200 km distanță de Shanghai, cu observația că aici străzile sunt goale. Se știe că Parisul este un oraș pe care multe orașe de pe glob au încercat să-l copieze, cu reproducerea monumentelor sale celebre, însă ceea ce au făcut chinezii este cu mult mai mult. Nu este vorba de o adaptare sub formă de casino sau de parc de distracții, ci de o reproducere meticuloasă și la scară mare a orașului lumină.

Dacă la început a fost construit pentru a incita clasa medie chineză să facă turism fără să părăsească țara și să nu cheltuie banii în străinătate, oferindu-le o privire de ansamblu a Parisului, acum orașul este aproape abandonat. În cele 700 de locuințe locuiesc doar 2.000 de persoane, ceea ce înseamnă 30 de locuitori pe clădire. Pentru orașul fantomă, obiectivul este atragerea turiștilor îndrăgostiți de Paris, care își fac pozele de nuntă în grădinile franceze, se plimbă pe Trocadero și pe Champ de Mars…

Paris, China
Paris, China

Turn Eiffel înalt de 108 metri, un Arc de Triumf – în Parisul chinezesc

china, paris 1

Parisul chinezesc a fost construit începând cu 2007 în orașul Hangzhou, cartierul Tianducheng, fiind un proiect imobiliar de lux, mai precis o copie fidelă a districtului parizian Haussmann. Aici pot fi văzute un Turn Eiffel înalt de 108 metri, un Arc de Triumf, o replică a fântânii din grădina Luxemburg și zeci de imobile care se înalță mândre pe Champs-Elysées. Un apartament de 300 m² în zonă poate fi închiriat pentru 500 de euro pe lună, iar fericitul beneficiar al unei astfel de locuințe poate să-și aleagă vederea fie către plantațiile de viță de vie (ca la Montmartre), fie către bazinele de la Versailles.

china, paris

Dincolo de fantasma pariziană a chinezilor, această ambiție de dezvoltare nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul așteptărilor. După circa șase ani de muncă și în ciuda unei documentații solide, cartierul cu o capacitate de 10.000 de personae și care ar trebui să atragă mii de noi locuitori, este considerat astăzi de media locală ca fiind un oraș fantomă. Doar un ultim detaliu: în această parte de oraș, aspirațiile și tradițiile chinezilor se lovesc cu brutalitate: Tianducheng este înconjurat de un amestec de terenuri agricole și de șosele largi care se termină brusc, pur și simplu în câmp.

Citeşte şi tot pe Casoteca.ro Copii celebre ale unor monumente faimoase (II)

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here