Cozonac împletit: o rețetă simplă și delicioasă

2
cozonaci împletiți
cozonaci împletiți

Dacă te intrebi cum să faci cei mai gustoși cozonaci, noi avem rețeta potrivită pentru tine. Știm cu toții că mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie. De aceea, noi venim in ajutorul tău cu o rețetă simplă, numai bună de încercat de sărbători.

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească, fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun.
Mai jos, îți oferim rețeta completă cu lista de ingrediente și pașii necesari pentru realizarea celor mai buni cozonaci.

Cozonaci împletiți – Ingrediente:
Pentru aluat:
• 1 kg făină
• 250 g zahăr
• 450 ml lapte fiert
• 4 gălbenușuri
• 20 g drojdie uscată
• 100 ml ulei
• Coaja de la o lamâie și o portocală
• Sare
• Esență de vanilie

Pentru cremă:
• 4 albușuri
• 30 g cacao
• 200 g nucă măcinată
• 150 g zahăr pudră

Mod de preparare:

Începem cu aluatul. Mai întâi cernem făina, iar apoi adăugăm treptat drojdia uscată, coaja de lămâie si de portocală, sarea, esența de vanilie si zahărul. Se încorporează ingredientele uscate, după care se adaugă gălbenușurile si laptele. Frământăm toată compoziția aproximativ 20-30 de minute până obținem un aluat moale și lipicios. La final, adăugăm uleiul si continuăm să frământăm până când tot uleiul este încorporat. Îl lăsăm la crescut aproximativ o oră.

Crema o vom face astfel:
cozonaci
cozonaci
Batem albușurile de ou până ajungem la o compoziție fluidă, apoi adăugăm cele 30 de grame de cacao, zahărul pudră și nucile măcinate. Amestecăm până la omogenizare.

După ce aluatul este crescut, îl împărțim pe blatul de lucru în două părți și îl umplem cu crema pregătită. Putem adăuga după preferințe rahat, nucă, portocală, stafide.

Citește și: https://casoteca.ro/reteta-de-nuci-umplute-si-fragede-asa-ti-le-facea-bunica-in-copilarie-sunt-un-deliciu/

La final, îi împletim, îi punem în tăvile pregătite cu hărtie de copt și îi mai lăsăm la dospit încă 30 de minute. Îi ungem cu ou bătut și îi băgăm în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru 60 de minute. Când sunt copți, se scot din tăvi și se presară zahăr vanilat praf.

cozonaci împletiți
cozonaci împletiți

Sursa: https://www.instagram.com/homemade_sweets84/

Autor: Florentina Bancov

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here