Cum alegi perdelele și draperiile potrivite

3

Cea mai rapidă variantă de a schimba look-ul unei încăperi este să aduci în context draperii și perdele noi. Vei vedea cât de simplu este să imprimi un aer fresh, fără mult efort și fără cheltuieli foarte mari. Pentru ca ambientul să fie armonios trebuie să ții cont de câteva criterii estetice, dar și funcționale.

Când alegi țesăturile pentru perdele și draperii nu te ghida doar după cromatică sau după imprimeul care îți face cu ochiul, căci aceste podoabe ale ferestrei merită să fie armonizate în context. Ia în calcul arhitectura interioară a căminului tău, stilul amenajării, ce piese de mobilier sau corpuri de iluminat se află în preajma geamului, orientarea ferestrelor către punctele cardinale, luminozitatea încăperii și lista poate continua cu diverși factori particulari.

Ce draperii se potrivesc în apartamentele noi

Majoritatea ansamblurilor rezidențiale, ridicate în ultimii ani, beneficiază de o arhitectură echilibrată, în care s-a pus accent pe nevoia de lumină naturală. Astfel se explică prezența pereților cortina sau a ferestrelor generoase. În astfel de cazuri se potrivesc materialele fluide, cu imprimeuri cât mai simple. În funcție de gust și de amenajarea interioară, poți alege între modele florale și vegetale stilizate și cele geometrice ponderate. Pentru a accentua luminozitatea camerei recomandăm materiale cât mai transparente sau semimate, cu imprimeuri ton sur ton. Dacă încăperea este inundată de soare puternic, flanchează fereastra cu draperii dublate cu blackout (un material special, cu diverse grade de opacizare, care poate filtra lumina puternică și chiar poate fi o barieră totală împotriva luminii). În cazul amenajărilor contemporane, proporțiile trebuie atent calculate, în sensul că perdelele și draperiile trebuie să coboare până la nivelul pardoselii, niciun centimetru în plus sau în minus.

O atmosferă clasică, cu drapaje elegante

Pentru iubitorii de interioare vintage sau artistic creionate oferta este mai mult decât generoasă, căci pot opta între materiale prețioase, precum este catifeaua, mătasea, borangicul și cele naturale, ca bumbacul, inul, vâscoza. Imprimeurile devin mai elaborate și ies în evidență nu doar prin complexitatea și frumusețea modelului, cât mai ales prin contrastul cromatic. Mai mult de atât, în vilele cu o aură clasică recomandăm draperiile bogate cu modele trasate în medalion, care să se armonizeze stilistic cu ornamentele fine ale stucaturilor sau ornamentelor de pe ușile din lemn sau de pe plafonele somptuoase.

Un interior clasic trebuie să emane prețiozitate și stil deopotrivă și de aceea este foarte important ca gama de culori să fie una cu personalitate. Atenție! Evitați culorile electrice în cazul interioarelor clasice, acolo unde există mobilier din lemn masiv. Mizați pe tonuri naturale și pe culori pline de mister. În interioarele clasice perdelele și draperiile vor avea dimensiuni teatrale, astfel încât să cadă în falduri bogate pe laturile ferestrei, dar și pe pardoseală.

Cum evidențiezi draperiile și perdelele

În funcție de stilul amenajării interioare te vei orienta către o prindere mai simplă sau mai complicată a perdelei și a draperiei. Întotdeuna, galeria care susține perdeaua și draperia se va fixa la jumătatea distanței dintre marginea superioară a ferestrei și plafon. Pentru a scoate și mai mult  în evidență frumusețea drapajelor le poți accesoriza cu șnururi de prindere, piese de prindere a faldurilor, pasmanterii din mătase sau materiale naturale.

(Foto: La Maison – Harlequin/ Style Library; Houles; Thibaut)

Citeşte şi Cum alegem materialele textile potrivite

 

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here