Un nou concept: Casa activă

1

Casa pasivă a reprezentat conceptul după care au fost construite multe dintre casele noi în ultimii 20 de ani. Un alt concept, mai nou apărut, este cel al caselor cu consum aproape zero de energie (NZEB) care impune un consum spre zero de combustibili fosili, iar energia consumată să provină din surse de energie regenerabilă.

Desigur că, în paralel, dar folosind multe din soluţiile propuse de conceptele amintite  sunt şi casele ecologice. Iată că toate aceste concepte sunt acum considerate ca depăşite şi unul nou, alături de alte standarde, va domina în viitor construcţia şi realizarea de clădiri, inclusiv de cele rezidenţiale.

Despre ce este vorba?

S-a pornit de la o idee corectă care are ca efect amendarea conceptelor menţionate, şi anume, casa este un organism viu, iar ea trebuie concepută pentru oameni. Astfel, primul obiectiv devine confortul locatarilor, economia de energie rămânând deosebit de importantă dar trecând pe un plan secund.

Casa pasivă induce gândul spre ceva închis în timp ce casa activă va fi, fără îndoială deschisă, comunicarea şi integrarea cu mediul exterior fiind un principiu fundamental. Cel puţin aşa ne spune prof. univ. dr. Emilia Cerna-Mladin, care salută cu entuziasm apariţia noului concept. De altfel doamna profesor face parte din structurile conducere a asociaţiei de firme şi specialişti care pune bazele noului concept.

Citeşte şi Ventilarea eficientă în bucătăria unui restaurant; care sunt avantajele montării unui plafon cu ventilație și recuperare de căldură

un comentariu

  1. […] Casa pasivă a reprezentat conceptul după care au fost construite multe dintre casele noi în ultimii 20 de ani. Un alt concept, mai nou apărut, este cel al caselor cu consum aproape zero de energie (NZEB) care impune un consum spre zero de combustibili fosili,… Cititi mai multe aici: Un nou concept: Casa activă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here