Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

1

În fiecare zi, în casele noastre se produce un anumit grad de umiditate prin gatit, exerciţii de gimnastică, spălat, încălzire prin centrală. Chiar şi persoanele şi a animalele produc mulţi mulţi litri de apă, iar umiditatea poate intra în casă şi prin pereţi sau podea. Cum nu e bine să avem nici prea multă umiditate, dar nici prea puţină, CasoTeca îţi spune cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta.

Nivelul optim de umiditate din locuinţele noastre trebuie să fie între 45 şi 65%. Zilnic, în  locuinţe se produc circa 12 litri de apă în aer, iar vaporii  sunt reţinuti în aer. Aceştia se depun sub formă de condens în locurile reci ale casei, la ferestre, în camerele neîncălzite sau pereţii neizolaţi termic.

Iarna apar cele mai multe probleme cu umiditatea din aer, iar locuinţa noastră poate fi afectată. Nu e bine nici prea multă, dar nici prea puţină. Iarna este sezonul când majoritatea dintre noi se încălzeşte cu centrală termică. Închidem geamurile şi reducem ventilaţia şi circulaţie pentru a păstra căldura. Aerul poate fi prea uscat, sau prea umed. Dar, există aparate care fie reduc umiditatea, fie elimină aerul uscat.

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

Ploaia şi zăpada care se topeşte poate duce la creşterea nivelului de umiditate, iar părţile casei care intră în contact direct cu aerul rece de afară sunt la o temperatură mai scazută decât aerul din interior. Diferenţa de temperatură între aerul cald şi umed din interior şi părtile reci ale casei pot duce la un condens continuu pe geamuri şi pereţi, ceea ce duce la creşterea mucegaiului.

Cel mai ridicat nivel de umiditate se găseşte în baie, bucătărie şi în dormitor. Locurile cele mai afectate de excesul de umiditate sunt spaţiile mici, neventilate, precum vestiare, şifoniere, rafturi de pantofi, sertare, dar şi încăperile unde nivelul de umiditate este ridicat. Consecinţele excesului de umiditate sunt prezente peste tot: de la apariţia condensului pe ferestre, până la decojirea tapetului, a vopselei, şi chiar apariţia mucegaiului şi a mirosurilor neplacute.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să cumperi un higrometru, aparat care măsoară nivelul de umiditate din aer. Preţul pentru un astfel de aparat variază de la 90 la peste 500 de lei. Alege-l pe cel care ţi se potriveşte.

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

În funcţie de ce măsurători îţi arată higrometrul, treci mai apoi la următorul pas. Alegerea unui umidificator sau dezumidificator.

Un umidificator menţine umiditatea dorită în locuinţă. Umidificatoarele sunt de mai multe feluri: cu aburi fierbinti (vaporizatoare), cu roată centrifugă, cu evaporare forţată şi cu ultrasunete. Un umidificator este util mai ales iarna şi vara, atunci cand aerul condiţionat sau caloriferul funcţionează, uscand astfel aerul din încăpere şi favorizând circulaţia prafului şi a germenilor alergeni. În acest mod, se evită dezvoltarea problemelor şi a infecţiilor respiratorii, inflamarea sinusurilor, apariţia alergiilor şi uscarea pielii. Preţurile pornesc de la 150 de lei şi pot ajunge la 450 de lei, în funcţie de model şi marcă.

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

 

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

Un dezumidificator elimină umezeala din aer cu ajutorul unui ventilator pentru a sufla aerul cald, umed pe spiralele de răcire din metal. Acestea pot fi cu racire termo-electrică, metodă ce utilizează un curent electric între doua metale care face ca o parte să se încălzească sş celelaltă să se răcească. Pe piaţă mai există şi dezumidificatoare  care folosesc o tehnologie similară cu cea utilizată la aparatele de aer conditionaţ si sunt cele mai comune.  Dezumidificatoarele cu absorbţie utilizează substanţe “desicante” pentru a dezumidifica aerul. Preţurile pentru un dezumidificator pleacă dela 180 de lei şi pot ajunge chiar şi la 13.000 de lei în cazul celor mai mari.

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

Cum rezolvi problema umidităţii din locuinţa ta

 Sursa foto: www.dc-group.ro, www.ceresit.ro 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here