Decor de sărbătoare cu Poinsettia

0
Poinsettia

Crăciunița numită și Steaua Crăciunului este o floare specifică Crăciunului pentru că este singura plantă care are proprietatea de a-și schimba culoarea frunzelor în roșu în preajma Crăciunului. În România este foarte cunoscută în ultima vreme, devenind de nelipsit în decorurile de sărbătoare, alături de brad.

Este o plantă de apartament care nu necesită foarte multă îngrijire. În trecut Poinsettia a fost cultivată de către azteci în regiunile mexicane montane umede, aceștia obișnuind să o folosească pentru combaterea febrei. În sec XVII, francișcanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase, însă cultivarea și popularizarea ei a început în anii ’60 iar în scurt timp planta a început să fie foarte des folosită în decorurile de Crăciun.

Denumirea știintifică Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia provine de la ambasadorul SUA în Mexic Joel Poinsett, doctor și botanist care a adus planta în America în anul 1828. A murit pe 12 decembrie 1851 și în onoarea acestui om ilustru, congresul a numit această plantă „Poinsettia” stabilind o zi națională Poinsettia- 12 decembrie în SUA când se obișnuiește să se ofere steaua de Crăciun.

Poinsettia este o plantă ușor de întreținut, cu toate acestea trebuie urmate o serie de reguli de bază atunci când se achiziționează dar și pentru întreținerea ei ca să-și mențină frumusețea o perioadă cât mai mare de timp.

Steaua de Craciun
Steaua de Craciun

Apreciată mai ales în timpul sezonului rece, Poinsettia poate avea flori de culoare roșu, roz, galben sau alb. Partea superioară colorată o constituie în realitate nu florile, ci bracteele. Acestea capătă culoare din noiembrie până în februarie. O plantă cu frunze dese de culoare verde închis și flori în devenire, proaspete, este o plantă sănătoasă pe care o puteți cumpăra.

Poinsettia
Poinsettia

Iarna ghiveciul cu Poinsettia se udă o dată la 5-6 zile, pământul trebuie să fie ușor umed, bine drenat. Ghiveciul se pune într-un loc luminos cu aproximativ 10 ore de lumină pe zi. După ce tăiați florile uscate ca să păstrați planta proaspătă cât mai mult timp ardeți cu o flacără câteva secunde terminațiile cozilor sau puneți-le în apă clocotită 30 de minute. Temperatura medie din încăpere trebuie să fie de aproximativ 24 grade Celsius. Planta trebuie ferită de curenții reci de aer deoarece aceasta își pierde frunzele la contactul cu aerul rece. Dacă urmați aceste sfaturi, bracteele colorate vor străluci mult timp după sezonul de vacanță și se vor păstra chiar până la Paști iar pe timpul verii se va transforma în mod natural într-o plantă verde decorativă.

Floare decorativa
Floare decorativa

Există numeroase legende ale florii Crăciunului dar toate asociază floarea cu credința, puritatea, bunătatea și încrederea în oameni. Dacă pentru azteci în trecut Poinsettia era un simbol al purității, astăzi această stea de Crăciun este oferită ca un gest pozitiv care simbolizează succesul și fericirea.

Floarea Craciunului
Floarea Craciunului
Craciunita
Craciunita

Dacă vă doriți Poinsettia pentu Crăciun, o puteți achiziționa din florării, de la magazine online sau din magazine specializate pentru casă și grădină. Un exemplu ar fi Praktiker care are această floare cu dimensiunea de 25 cm la prețul de aproximativ 20 lei. În magazinele Bricostore planta cu diametru de 10 cm și înălțimea de 20 cm are un preț în jur de 8 lei. Și de la Dedeman o puteți cumpăra cu prețul de circa 19 lei având dimensiunea de 12 cm.

Euphorbia Pulcherrima
Euphorbia Pulcherrima

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:  plantscaping.com, serasepeti.opencart-themes.org, flowershops.co.uk

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here