Despre pâinea cu maia. Află ce beneficii are și unde o găsești!

0

Unde mai găsim gustul pâinii făcute odată de bunicile și străbunicile noastre? Chiar în plin București!

Apărută ca o întreprindere de dezvoltare socială care să ajute mamele aflate în dificultate, brutăria MamaPan îmbină utilul cu plăcutul și cu sănătatea. După ce la un târg ținut acum ceva timp am gustat din pâinea cu maia, impresionați de gustul pe care-l are, am vrut să aflăm mai multe deaspre aceasta. Ne-am interesat la cei de la MamaPan ce este mai exact pâinea cu maia, ce beneficii are pentru sănătate, cum decurge procesul tehnologic de producere a pâinii și iată ce am aflat:

Pâinea cu maia făcută la MamaPan este o pâine artizanală, fără aditivi, amelioratori, conservanți ori alte componente chimice și pentru producerea căreia nu se folosesc dospitori precum sunt cei din comerț, ci se face o dospire naturală, cu maia (maiaua este un agent de fermentare și dospire, care se poate folosi în toate aluaturile cu făină). Toate ingredientele folosite sunt românești.

Mamapan-12

Originea rețetelor și procesul tehnologic

Întrebând de unde s-au inspirat pentru rețetele de pâine pe care le folsesc, răspunsul a fost răspicat:  „noi facem pâinile la fel ca bunicile și străbunicile noastre”. Adică pentru preparera pâinilor se folosește făină curată, neaditivată și neameliorată chimic. Mai întâi este pregătit un preferment din maiaua-mamă, cu 12 ore înainte de a începe lucrul efectiv. Când prefermentul s-a maturat, este adăugat în aluatul de pâine împreună cu făina, apa, sarea și semințele/legumele deshidratate. Urmează malaxarea, fermentarea, împachetările aluatului, formarea lui (este modelat manual) dospirea în forme speciale, apoi, după 5-7 ore de la începutul malaxării urmează coacerea pe vatră. După răcire pâinile sunt ambalate bucată cu bucată.

11800477_662623950503848_4690239283984868085_n

Despre beneficiile pentru sănătate

Pâinile rezultate sunt pentru mai multe gusturi și nevoi: fie pâine simplă, doar din făină, apă și sare, fie pâine la care se adăugă diferite semințe sau legume deshidratate ce aduc diverse beneficii organismului: semințele de floarea-soarelui sunt hrănitoare, cele de susan negru și alb au un conținut mare de calciu și magneziu, chimenul ajută digestia, iar usturoiul și ceapa fac minuni pentru imunitate.

Iată ce alte beneficii are consumul de pâine cu maia:

  • Alergiile comune la drojdie sunt inexistente;
  • Nu este împiedicată  absorbţia de minerale în corp de prezenţa acidului fitic din grâu: maiaua dezactivează în proporţie de 62% acidul fitic responsabil de blocarea asimilării mineralelor în organism;
  • Painea e uşor digerabilă datorită timpului lung de fermentare şi dospire: maiaua fermentează aluatul, spărgând proteinele de gluten în porţiuni diferite ale grâului, şi astfel pâinea devine mult mai uşor digerabilă decât cea la care lucrează doar drojdia simplă de panificaţie;
  • Pâinea cu maia e mai gustoasă decât cea făcută cu drojdie pură, pentru că în ea se dezvoltă mai multe nuanţe de gusturi şi arome, datorită bacteriei de acid lactic.
  • Are indice glicemic 34.

 

Și prețul?

Cât privște compensarea diferenței de preț dintre o pâine cu maia și cea obișnuită, cei de la MamaPan ne-au spus că acesta se poate reflecta în scăderea consumului de pâine, întrucât pâinea cu maia este mai sățioasă, dar și în consumul mai mic de medicamente ca urmare a benefiicilor pe care aceasta le are asupra sănătății.

Patiseria MamaPan

Pe lângă pâinea despre care am tot vorbit, mamele de la MamaPan mai gătesc cozonac, sărățele și plăcinte românești de post, cu aluat făcut cu ulei făină și borș și umpluturi din dovleac, mere și varză murată. În curând, după cum ne-au mărturisit, vor face o pâine din făină fără gluten, biscuiți din făină integrală cu semințe și diverse sortimente de cornulețe cu maia.

Mamapan-23

De unde luăm pâinea bio cu maia?

Comanda de produse se poate face pe site-ul brutăriei MamaPan pe bază de comandă minimină pentru zona București-Ilfov sau se pot găsi într-o rețea de magazine partenere ale acesteia. Mai multe detalii aflați pe site.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here