Dress Code. Care sunt și cum le putem interpreta

0

Dress code-ul este un set de reguli, scrise și nescrise, privind articolele de îmbrăcăminte pe care este indicat să le purtăm în diferite contexte sociale. 

Implementarea unui cod vestimentar este important pentru organizatori în general, pentru a te asigura că toată lumea se situează la același nivel de eleganță sau lejeritate, iar respectarea codului vestimentar impus denotă respect față de eveniment, organizatori și ceilalți invitați.

Dress code: Formal 

Dress code-ul Formal este categoria vestimentară occidentală pentru evenimentele precum: nunți, botezuri, cine festive, tradiții de sărbători, baluri sau un alt tip de eveniment care ar putea impune asortatea unei cravate la restul outfitului. Alternativele acceptate ale acestei categorii sunt uniformele, îmbrăcămintea religioasă și costumele naționale.

Unul dintre cei mai importanți factori ai codului formal este așezarea respectivului articol de îmbrăcăminte perfect pentru corpul tău, o rochie sau un costum simplist care se așează perfect pe proporțiile corpului este întotdeauna o variantă mai bună decât un articol extravagant care nu se potrivește tipului dumneavoatră de corp.

Într-o noțiune mai simplificată, dress code-ul formal presupune un stil elegent exprimat prin: rochii și salopete lungi, pantofi cu toc și costume elegante.

 

 

Dress code: Black Tie

Black Tie se referă la un stil mult mai specific decât formal, figurând destul de specific un smoking și papion sau cravată pentru bărbați și rochii elegante până la podea pentru femei.

Codul vestimentar Black tie își are originile în Marea Britanie în secolul XIX și este o variantă extrem de populară în special pentru nunți. Alte evenimente potrivite codului vestimentar sunt ceremoniile de premiere, petreceri aniversare, nunți grandioase și baluri prestigioase.

În cadrul acestor evenimente bărbații ar trebui să poarte, precum sugerează numele, o cravată sau un papion negru, alături de un costum clasic, o cămașă albă cu pantaloni, sacou și pantofi negri. Pentru femei este rezervată o libertate mai mare în ceea ce privește alegerea materialelor, culorilor sau modelelor, însă este recomandat să fie o rochie până la pământ și accesorizată corespunzător.

 

Dress code: Casual

Casual se referă la îmbrăcămintea informală sau confortabilă, dar îngrijită și profesională, un stil adesea întâlnit la școală sau locul de muncă.

Casual este printre cele mai permisive coduri vestimentare, fiind acceptate tricouri și bluze colorate, pulovere, malete, blugi, fuste și rochii până la genunchi.

Câteva dintre limitele acestui stil vestimentar sunt treninguri, maieuri sau outfituri vulgare, unele locuri de muncă adăugând adesea interzicerea blugilor rupți.

Vezi și: Metoda simplă de a verifica dacă o rochie ți se potrivește fără să o probezi: Măsurați și comparați

Dress code: cocktail

Dress code-ul cocktail este întâlnit adesea în cadrul evenimentelor semi-formale, precum nunțile, botezurile, aniversările sau orice alt tip de petrecere pe timpul verii, în aer liber.

Evenimentele cu un dress code cocktail solicită ținute elgante, dar nu foarte încărcate, adesea având imprimeuri sau culori aprinse. 

Rochiile tip cocktail sunt lungi până la genunchi sau până la jumătatea gambei, însă se încadrează și o bluză sau cămașă, cu o pereche de pantaloni eleganți.

 

 

 

 

 

 

Surse foto: pinterest.com și unsplash.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here