Floarea pai, floare nemuritoare

3

Floarea pai (Xerochrysum bracteatum) este o plantă erbacee, perenă, originară din Australia, unde crește pe cȃmpurile din zone semiaride.

Face parte din familia Asteraceae, familia margaretelor.

Florile sale ȋși păstrează culoarea și după ce se usucă, intrȃnd ȋn categoria “florilor nemuritoare”.

Planta are frunze lanceolate, verzi-gri, cu lungime 10 cm. Florile sale au bractee lucioase, rigide, cu textură asemănătoare hȃrtiei și culori vii. Pot fi galbene, portocalii, roșii, roz sau albe.

Sezonul de ȋnflorire este lung, din primăvară pȃnă la finalul toamnei.

Vezi și: Cioc de papagal, o planta din Insulele Canare

 Floarea pai-ȋngrijire

Floarea pai preferă un sol uscat sau cu umiditate medie, expus soarelui.

Se ȋnmulţește prin seminţe care se seamănă direct ȋn grădină după trecerea perioadei ȋn care ne putem aștepta la ȋngheţuri. Se recomandă ca adȃncimea de plantare să fie de 10-20 cm, iar distanţa dintre seminţe de 25-30 cm. Dacă sunt prea ȋnghesuite și nu este permisă circulaţia aerului, plantele se pot ȋmbolnăvi.

Pentru a obţine răsaduri, seminţele se pot așeza ȋntr-o tavă cu puţin pămȃnt, la lumină. Pȃnă la germinare, tava se acoperă cu o folie de plastic transparent. Aceasta se ȋndepărtează după ce apar primele frunzuliţe. Se uda regulat.

Transplantarea ȋn grădină se face după jumătatea lui aprilie.

Pentru a prelungi perioada de ȋnflorire se recomandă ȋndepărtarea florilor uscate.

Floarea pai este una dintre plantele care rezistă mult timp ȋn glastră. Se cultivă pentru piaţa florilor nemuritoare care se folosesc ȋn decoraţiuni.

Dintre numeroasele varietăţi disponibile, amintim:

Cockatoo, varietate pitică, cu flori mici, portocalii și bractee galbene, Diamond Head cu flori galbene, Kimberly Sunset cu flori roz si Princess of Wales cu aspect compact, folosită ȋn rocării.

 Sursa foto: www.magicgardenseeds.com

 

 

  

 

 

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here