Casa cu Grifoni, prima clădire iluminată electric de un prosper om de afaceri

2

Clădire înscrisă în lista monumentelor istorice, ,,Casa cu Grifoni” din Câmpina, a fost construită în anii 1901-1902 de Gheorghe Ștefănescu, originar din Câmpina.

Clădirea, construită pentru familia sa, a fost prima iluminată electric din Câmpina, având la subsol un grup electrogen adus din Germania.

Costul foarte mare al clădirii nu a constituit o problemă pentru Gheorghe Ștefănescu, deoarece acesta era un prosper om de afaceri în domeniul petrolului, având legături de afaceri cu firme din Germania și Belgia.

După primul război mondial, Gheorghe Ștefănescu își lichidează afacerile și, fiind un om generos, donează Casa cu Grifoni pentru a funcționa în ea „Școala de Maiștri Sondori și Rafinori”, prima de acest gen din lume, înființată în 1904 la Câmpina si purtând numele cunoscutului inginer de petrol C.Alimănișteanu.

Din anul 2002 clădirea a intrat în patrimoniul Primăriei Câmpina și din anul 2004 în această clădire se desfășoară activitatea Primăriei Câmpina.

Vezi şi Casă antebelică superbă salvată de la demolare în București

Casa cu Grifoni, arhitectură Beaux Arts în România

Clădirea este, prin proporţiile şi simetria ei, foarte placută ochiului, fiind construită în stilul arhitectural Beaux Arts.

Cei doi grifoni, de la care provine şi numele casei, stau de gardă la mijlocul acoperişului deja de mai mult de un secol, fiind bine păstraţi.

Ansamblul monumental de intrare conţine două coloane de tip renascentist inspirate din cele ale ordinului doric, care flanchează o pitorească uşă din lemn păstrată în forma originală.

Clădirea este flancată de două construcţii anexe de mai mici dimensiuni, dispuse în oglindă la linia străzii.

Vezi şi Care sunt cele mai vechi locuri turistice de vizitat din lume

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here