Gloxinia, planta cu flori catifelate

2

Gloxinia (Sinningia speciosa) este o plantă perenă, originară din Brazilia care face parte din aceeași familie cu violetele africane. Numele știinţific al speciei ȋl onorează pe Wilhelm Sinning, grădinar al Universităţii din Bonn ȋn sec.XIX.

Este una dintre cele mai cunoscute plante de apartament, dezvoltȃndu-se bine ȋn ghivece.

Florile sale mari, de 10 cm, simple sau duble, au formă de cupă si  pot fi albe, roșii, mov, purpurii sau bicolore. Se deschid pe toată durata sezonului cald. O singură plantă poate produce mai mult de 30 de flori.

Prezintă frunze cu margini dantelate, acoperite cu perișori care le conferă un aspect catifelat. Acestea formează rozete ȋn jurul tulpinii.

Vezi și: 7 dintre cele mai frumoase plante de apartament de care nu stiai

Gloxinia-ȋngrijire

Pentru o bună dezvoltare a plantei trebuie să avem grijă să amplasăm ghiveciul ȋntr-un loc bine luminat, dar ferit de razele directe ale soarelui. Dacă nu se respectă această condiţie, frunzele vor deveni gofrate.

De asemenea, se recomandă amestecarea pămȃntului de flori cu turbă și nisip. pH-ul trebuie să se ȋncadreaze ȋntre 5.5 și 6.5. Cum gloxinia are nevoie de un sol bine drenat, la baza vasului se pot așeza pietricele.

Udarea se face numai după ce stratul superficial de pămȃnt s-a uscat, ferind atȃt frunzele cȃt și florile de picăturile de apă.

Lunar, planta necesită tratamente cu fertilizatori, altfel frunzele se vor ȋngălbeni.

Vara, temperatura optimă nu trebuie să depășască 24 grade Celsius.

În noiembrie, după ce frunzele se usucă, ghiveciul se va muta ȋntr-un spaţiu răcoros și se va ȋntrerupe udarea.

Ȋnmulţirea gloxiniei se face prin butași sau seminţe.

Preţul unui ghiveci este de 9,49 lei pe www.emag.ro

Sursa foto: www.eurobulb.nl

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here