Alcoolul, pe „lista neagră” a alimentelor care îngrașă

0
Alcoolul, pe „lista neagră” a alimentelor care îngrașă
Alcoolul, pe „lista neagră” a alimentelor care îngrașă

Dulciurile, mâncărurile de tip fast food și sucurile acidulate sunt principalii inamici ai siluetei. Asta știm cu toții, nu e nicio surpriză. Mai nou, pe „lista neagră” a produselor care ne îngrașă trebuie pus, conform cercetătorilor, și alcoolul.

Alcoolul conține circa 7 calorii pe gram, dublu față de carbohidrați (4 calorii pe gram) și proteine (4,2 calorii pe gram), iar numărul acestora crește cu cât conținutul de zaharuri din băutură este mai mare. Iată câteva exemple:

Vin

Un pahar (aproximativ 148 ml) de Pinot Noir conține 123 de calorii, un pahar de Moscato conține 177 de calorii, un pahar de Prosecco 69 de calorii, un pahar de Riesling 120 de calorii, iar un pahar de Sauvignon Blanc conține 121 de calorii.

 Bere

O sticla de bere Perroni de 330 de ml conține 139 de calorii si 1,3 g proteine, o sticla de Budweisser are 145 de calorii și 1,3 g proteine, o sticla de Guiness de 350 ml conține 125 de calorii, iar o Stella fără alcool are 18 calorii.

Cocktailuri

Un Cosmo conține 146 de calorii, un Martini 124 de calorii, iar o Pina Colada conține 490 de calorii.

La prima vedere, situația nu pare îngrijorătoare, dar dacă numărul paharelor consumate crește, atunci caloriile încep să se adune.

La aceasta, se adaugă și faptul că alcoolul aduce doar „calorii goale“, fără valoare nutritivă, și că mărește pofta de mâncare. Nu degeaba persoanelor care au probleme cu apetitul li se recomandă un pahar de vin înainte de masă.

Alcoolul, pe „lista neagră” a alimentelor care îngrașă
Alcoolul, pe „lista neagră” a alimentelor care îngrașă

Nu e petrecere, fie ea nuntă, aniversare sau un banal grătar cu prietenii la iarbă verde care să nu înceapă cu șampanie, cocktailuri, bere sau vin, urmate imediat de aperitive care să deschidă calea spre feluri mai consistente.

Nu e cazul să precizăm că alunele, fisticul, brânzeturile, icrele, produsele de patiserie sau alte antreuri sunt alimente bogate în calorii. Corpul folosește acetatul obținut din metabolizarea alcoolului ca primă sursă de energie, înaintea carbohidraților și grăsimilor, stocându-le pe acestea din urmă.

Mai mult, efectul dezinhibitor al alcoolului face ca persoanele aflate în binecunoascuta stare euforică să nu mai fie atente la cantitatea de bunătăți cu care se înfruptă.

În concluzie, fară să își dea seama, acestea vor mânca mai mult decât ar fi cazul.

 Sursa: USA National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism

Citește și Alcool izopropilic: Utilizări uimitoare la care nici nu te-ai gândit

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here