Cetatea Râşnov, o fortificație imbatabilă

0

 

Cetatea Râşnov se află printre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.

Cetatea medievală, construită de cavalerii teutoni pentru a se feri de invazia tătară și turcă, se află pe un vârf de deal, la 19 km de Brașov.

Vizitatorii sunt liberi să se plimbe în interiorul fortăreței, să cumpere suveniruri și obiecte de artizanat cu tematică medievală și să admire priveliștea din cel mai înalt punct al fortăreței.

Cele mai vechi structuri păstrate până în zilele noastre datează încă din secolul al XIV-lea. Chiar mai mult, cercetările arheologice au demonstrat existența unor elemente de fortificație din epoca bronzului.

Vezi și Castelul de lut de lângă Sibiu, atracţie turistică

În Evul Mediu, Cetatea Râşnov controla prin poziţia sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râşnoavei.

Cetatea, aşezată pe o stâncă abruptă, este accesibilă numai pe latura răsăriteană.

Astfel, arhitectura sa a fost adaptată reliefului, fortificarea urmărind eficienţa apărării dealului, fără niciun fel de pretenţii arhitecturale de înfrumuseţare.

Cetatea a avut ziduri ridicate la o înălţime medie de 5 m, un număr maxim de 8 bastioane şi o intrare puternic fortificată.

Cetatea comunităţii râşnovene are două curţi: exterioară şi interioară. În curtea exterioară, numită „curtea din faţa cetăţii” sau „grădina cetăţii”, erau adăpostite vitele. Încă din secolul al XIV-lea, în curtea exterioară a fost ridicată o capelă.

Intrarea principală în curtea interioară a cetăţii este precedată de o construcţie circulară fortificată, prevăzută cu numeroase guri de tragere, două herse şi un drum de strajă (Barbacana de Est).

Din cauza numeroaselor invazii militare, cetatea a fost „a doua vatră a Râşnovului”, locuitorii târgului respectând de fiecare dată acelaşi scenariu salvator: refugierea în cetate şi apoi refacerea aşezării.

În incinta cetăţii erau căsuţele locuitorilor (până în prezent au fost identificate 83 de încăperi), care serveau ca adăpost şi cămară în timpul asediilor.

 Citește și Castelul Corvinilor, un castel mare și fastuos

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here