Hameiul, ingredientul “magic” din bere

1

Hameiul (Humulus lupulus) este o plantă perenă, agăţătoare, originară din Europa, sud-vestul Asiei şi America de Nord. Este ingredientul “magic” din bere, cel care ȋi dă gustul amărui.

Deşi berea se fabrica ȋncă din antichitate, primele reţete datând de acum 5000 de ani, din Egipt, ideea adăugării hameiului a apărut abia ȋn secolul XII, ȋn Germania. Călugării care au fost primii berari din Europa, testau ȋn acea perioadă, tot felul de amestecuri de plante. Aşa au ajuns şi la hamei care s-a dovedit a fi cel mai apreciat. Rolul hameiului nu se limita numai la echilibrarea gustului dulce al orzului ci mai oferea două beneficii importante, contribuind la conservarea băuturii şi la stabilizarea spumei.

Hameiul este o plantă dioică, sexele fiind separate pe indivizi diferiţi. Tulpinile sale se ȋntind până la 5-6 m. Are frunze simple ce au formă de inimă, cu 3-5 lobi şi cu margini zimţate. Florile sunt verzi şi apar la sfârşitul verii. Cele femele au formă de con şi conţin lupulină, un amestec de acizi şi uleiuri esenţiale. Florile se adaugă ȋn bere proaspete sau uscate, ȋn timpul fierberii, dar şi după aceea, ȋn funcţie de efectele pe care doresc să le obţină producătorii.

Citeşte şi: https://agroteca.ro/cuscusul-baza-bucatariei-triburilor-berbere/

Hameiul-plantare

Hameiul este o plantă care preferă zonele ȋnsorite, solurile bogate, argilo-nisipoase, umede, dar bine drenate. Pe perioade scurte poate rezista la secetă.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe şi butaşi.

Ȋn ultimii ani, a crescut mult interesul berarilor pentru noi tipuri de hamei care să confere note “de citrice” sau “de fructe tropicale”. Astfel au fost obţinute varietăţile “aromate” Citra, Cascade, Mosaic, Nelson, Bravo şi Sauvin.

Ȋn amestecuri cu alte plante precum valeriană, floarea pasiunii, roiniţa şi Scutellaria, hameiul este folosit şi ȋn ceaiuri cu efect de tratare a insomniei.

Atenţie! Contactul cu florile plantei poate genera la unele persoane reacţii alergice de tipul dermatitelor.

Sursa foto: https://beerconnoisseur.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here