Igrasia poate fi ȋndepărtată cu soluţii „la cheie”

1
igrasia

Am fost întrebaţi zilele trecute despre soluţiile de rezolvare a unei probleme aparent inofensive, dar destul de supărătoare atunci când o întâlnim în casele noastre: igrasia.

Fie ca este vorba de baie, de tavanul din balconul proaspăt termoizolat sau ȋn diverse colțuri ale casei care sunt mai expuse la intemperii, igrasia, ca şi mucegaiul, ruda sa aproape la fel de nocivă, poate dăuna sănătaţii locuitorilor casei, dar şi casei în sine.

Igrasia este cel mai prezentă în subsoluri sau la case cu parterul foarte aproape de pământ insuficient izolate. La acestea din urmă, sursa apei care penetrează peretele şi-l parcurge prin capilaritate este pământul. Mai există şi în locuri supuse diverselor scurgeri de apă, locuri care nu reuşesc să se usuce suficient. Cu timpul peretele se degradează şi îi este afectată rezistenţa. Astăzi  putem vedea case părăsite, chiar de patrimoniu care suferă de astfel de probleme.

Pusi în faţa acestei întrebări, am căutat răspuns şi am aflat cel puţin unul în „ograda” Adeplast. Este însă sigur că există şi la alţi producători care au astfel de soluţii.

Iată deci soluţiile celor de la AdePlast care luptă cu igrasia:

Mortarul Superplastic antiigrasie de la Adeplast este ideal pentru tencuirea pereţilor afectaţi de acest fenomen, chit că sunt în subsol sau la etaj. Mai aflăm de la producător că este nevoie de 10-18 kg de material pe mp dacă luăm în considerare 1 cm de grosime la aplicare la interior sau la exterior. Materialul se găseşte în saci de 25 de kg, dar poate fi achiziţionat şi la siloz mobil dacă este vorba de consolidarea unei case mari.
poza 2

Hidrostop 1000 este un alt mortar hidroizolant care se poate utiliza ca tencuială hidroizolantă pentru zonele cu uiditate ridicată. Acest material este bun chiar şi în cazul piscinelor. Se găseşte la saci de 30 de kg şi se foloseşte în proporţie de 12-16 kg pe mp pentru tencuiala de un cm grosime.

poza 31

Evident că odată rezolvată problema peretelui nu trebuie să uităm de izolarea lui de sursa de apă. Dacă vorbim de pereţii subsolului, ar fi bine ca în prealabil recondiţionării să fi folosit membrană hidroizolantă pentru separarea completă a peretelui.

Iar pentru ca tacâmul să fie complet, ar fi bine ca la exterior şi interior pereţii să fie acoperiţi cu o vopsea care să permită apei să iasă din perete, dar să nu o lase să intre. De unde să fie apă în perete? Păi de la condens, de la vreo ţeavă spartă sau chiar din pământ, dacă peretele nu a fost izolat corespunzător. O astfel de vopsea este Aeria cu PorusX. O vopsea mai scumpă, dar cu rezultate certificate de concernul german BASF. Vopseaua se vinde si pe tocmai.ro 🙂

poza 4

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here