Locul de joacă ce produce energie curată, proiectat de elevi români

0

Locurile de joacă pentru copii ar putea deveni în viitor mici centrale de producere a energiei verzi, dar şi centre de educaţie ecologică. O echipă de elevi din Romania şi Norvegia au proiectat locul de joacă ce produce energie curată.

Parcul EnergyGround, conceput de liceeni, permite producerea şi stocarea de energie în urma activităţilor sportive. În acest loc de joacă al viitorului, activităţi precum pedalatul sau săritul corzii transformă mişcarea în energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice şi cu monitoare pe care rulează animaţii explicative despre energia regenerabilă.

Prin această experienţă am învăţat să am mai multă încredere în mine, mi-am depăşit temeri şi limite, mi-am făcut prieteni, m avut ocazia să iau parte la activităţi pe care în mod normal nu le-aş fi putut realiza în România sau la şcoală. Alături de echipa mea am câştigat locul întâi la competiţia proiectului, dar cel mai mare câştig a fost faptul că am înţeles că preocuparea pentru natură nu are graniţe, limite de limbă sau prejudecăţi, a mărturisit Teodora Elena Ghiuţă, elevă la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului.

elevii romani au proiectat un loc de joaca inedit3
Proiectul EnergyGround a fost declarat câştigător într-o competiţie de proiecte de sustenabilitate, organizată în Norvgia, cu ocazia unui schimb de experienţe româno-norvegian. Iniţiativa face parte din proiectul Greenovation Challenge, derulat la nivel naţional de organizaţia Junior Achievement România. Echipa din România a fost reprezentată de elevi şi profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu), Liceul Teoretic Mircea Eliade (Întorsura Buzăului), Colegiul de Informatică (Piatra-Neamţ) şi de voluntari ai Asociaţiei Romontana.
Tinerii au lucrat în echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabilă cu abordare cât mai creativă, având de ales între două teme: energia regenerabilă şi casa viitorului. 
elevii romani au proiectat un loc de joaca inedit2
Liceenii au fost selectaţi din echipele clasate pe primele locuri în cadrul unei competiţii organizate la nivel naţional, în care au propus soluţii la principalel probleme de mediu cu care se confruntă comunităţile din zonele montane din România, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populaţiei, lipsta locurilor de muncă, corelate cu activităţi dăunătoare mediului.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here