Mărarul, o planta cu multe secrete

0

Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală, originară din nordul Africii și Peninsula Arabă. Are o tulpină subţire, ce ajunge la 90 cm înălţime, frunze divizate, flori galbene cu o cantitate redusă de nectar, grupate în inflorescenţe de tip umbelă.

Este folosită încă din antichitate pentru a da gust mȃncărurilor şi a trata diverse probleme de sănătate.

Grecii o utilizau ca leac pentru insomnie, romanii mestecau seminţe de mărar pentru a preveni problemele digestive şi uneori le presărau pe jos, în sălile unde organizau banchete pentru a acoperi mirosurile grele ale mâncărurilor. Egiptenii o foloseau ca medicament împotriva durerilor aşa cum se menţonează în papirusul Ebers ce datează din anul 1500 î.e.n. Ȋn Evul Mediu, în Europa era considerat plantă protectoare.

Pe lângă seminţe, de la mărar se folosesc frunzele și florile. Uscate sau proaspete, acestea sunt ingrediente în sosuri, salate, diverse mâncăruri şi murături.

Uleiul esenţial extras din plantă are efect antimicrobian, antimicotic şi antioxidant. Ca urmare, este folosit ca biopesticid şi pentru conservarea alimentelor. Utilizarea sa pe scară largă în industria alimentară, ar reduce poluarea mediului cauzată de producerea conservanţilor sintetici.

Ȋn unele regiuni, seminţele de mărar se întrebuinţează pentru a inhiba încolţirea cartofilor depozitaţi pe timp de iarnă.

Datorită efectelor sale, poate fi de mare ajutor agricultorilor. Cultivat împreună cu varza, ceapa sau porumbul le protejază de dăunători.

Numele specie vine de la cuvântul grecesc aneeson care înseamnă miros puternic.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/cum-iti-poti-amenaja-propria-gradina-de-condimente-in-locuinta/

Mărarul -cultivare

Mărarul se dezvoltă bine dacă este plantat în soluri ușoare, bogate în substanțe nutritive, umede, dar bine drenate, expuse soarelui. Tolerează un pH între 5.3 şi 7.8.

Semințele se seamănă direct în grădină, imediat după perioada ultimului îngheț, la adȃncime de 1,5-3 cm, cu 20 cm între rȃnduri. Se pot adăuga semințe din două în două săptămȃni, pȃnă la începutul verii, prelungind astfel perioada de recoltare. Aceasta are loc la 30-40 zile de la semănare, cȃnd frunzele ajung la 10-15 cm.

Planta rezistă la temperaturi scăzute, dar nu suportă seceta.

Sursa foto: https://www.australianplantsonline.com.au/dill-seed.html

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here