Protea, florile care au apărut pe Pămȃnt acum 300 milioane de ani

4

Protea este numele unui gen de plante originare din Africa de Sud. Numele acestora amintește de Proteus, fiul lui Poseidon. Era zeul care putea să ȋși schimbe ȋnfăţișarea, luȃnd formă de animale, apă curgătoare sau copaci. La fel ca acesta, plantele pot avea diverse forme, culori, dimensiuni și texturi. Genul cuprinde unele dintre cele mai vechi specii de plante cu flori, apărute acum 300 milioane de ani.

Marea lor majoritate se ȋntȃlnește numai ȋn regiunea Cape Floristic, regiune muntoasă, de coastă, unul dintre locurile cele mai bogate ȋn specii de plante de pe planetă.

Protea cuprinde plante cu dimensiuni variate, de la cȃţiva centimetri, la 7,5 m. Frunzele acestora sunt de obicei pieloase, cu formă rotundă, ovală sau de ţepi. Sunt așezate ȋn spirală pe tulpină, iar culoarea lor variază de la verde albăstrui, la verde gri.

Florile sunt tubulare, lungi, grupate ȋn formă de con, cu bractee colorate. Aspectul lor este deosebit de atractiv, cu culori de la alb, roșu, roz, la crem și galben.

Se ȋnmulţesc prin seminţe și butași.

Plantele cresc ȋn zone stȃncoase, aride, absorbind apa din ceaţă cu ajutorul frunzelor. De asemenea, sunt adaptate să treacă peste incendiile care izbucnesc frecvent ȋn zonă. Rădăcinile lor rezistă focului, iar tulpinile au un strat exterior care nu este distrus de flăcări. Unele specii chiar depind de foc pentru a se reproduce, fructele ce adăpostesc seminţele deschizȃndu-se numai după expunerea la temperaturi ridicate.

Vezi si: Watsonia planta sud africana care infloreste dupa incendii

Protea-ȋngrijire

Pentru a cultiva plantele din genul Protea trebuie respectate cȃteva reguli extrem de importante:

  • plantaţi pe sol bine drenat, sărac, care să nu conţină fosfor
  • udaţi plantele mature o dată la 2 săptămȃni, iar pe cele tinere o dată pe săptămȃnă
  • nu folosiţi fertilizatori
  • alegeţi o zonă bine aerisită, expusă soarelui, cu sol acid
  • aveţi grijă ca temperatura să nu depășască 38 grade Celsius și să nu scadă sub -3 grade Celsius.

Florile se pot usca prin atȃrnarea pe o sfoară ȋntr-o ȋncăpere bine aerisită și ȋntunecoasă. Culorile acestora rămȃn intacte multă vreme.

Dintre cele mai apreciate specii ale genul amintim:

Protea cynaroides, floarea naţională a Africii de Sud, celebră pentru forma de coroană a inflorescenţei, de unde și denumirea de Regele Protea.

Leucospermum cordifolium care se mai numește și Protea “perniţă de ace”.

Leucospermum reflexum care se mai numește și Protea rachetă sau Protea artificii

Pe piaţa florilor, speciile de Protea sunt la mare căutare. Africa de Sud este cel mai mare exportator, cu 4,8 milioane de plante vȃndute ȋn perioada 2017-2018. Majoritatea acestora ajung ȋn florăriile din Europa, Rusia și Orientul Mijlociu.

Sursa foto: www.flickr.com, www.gardenersworld.com, www.wikipedia

4 comentarii

  1. […] Protea este numele unui gen de plante originare din Africa de Sud. Numele acestora amintește de Proteus, fiul lui Poseidon. Era zeul care putea să ȋși schimbe ȋnfăţișarea, luȃnd formă de animale, apă curgătoare sau copaci. La fel ca acesta, plantele pot avea diverse forme,… Cititi mai multe aici: Protea, florile care au apărut pe Pămȃnt acum 300 milioane de ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here