Tuberozele, florile cu origine misterioasa

2

Tuberoza (Polianthes tuberose) este o plantă perenă, originară probabil din Mexic unde se cultivă ȋncă din perioada pre-columbiană. În prezent nu se mai ȋntȃlnește ȋn natură, de aici și semnul de ȋntrebare referitor la originea speciei.

Numele știinţific al acesteia provine de la cuvintele grecești: polios care ȋnseamnă de culoarea laptelui și anthos care ȋnseamnă floare.

Tuberozele cresc pȃnă la o ȋnălţime de 100-150 cm și au frunze lanceolate, cu lungime de 30-45 cm. Florile lor sunt parfumate, apar cȃte 20-30 pe o tijă și se deschid ȋn perioada august-septembrie.

Din acestea se recoltează uleiuri esenţiale care se folosesc ȋn industria parfumurilor. Pentru obţinerea unui litru de ulei esenţial sunt necesare cca 1150 kg flori.

Vezi și: 7 flori care prind diferite forme

Tuberozele-ȋngrijire

Planta preferă soluri bogate ȋn substanţe nutritive, cu umiditate medie, aflate ȋn zone ȋnsorite. Dacă nu are acces la lumină directă, planta nu va ȋnflori.

Bulbii se plantează la o adȃncime de 5 cm, cu 30-40 cm distanţă ȋntre ei, ȋn luna aprilie. Dacă se depașește această perioadă, ȋnflorirea va avea loc tȃrziu, după răcirea vremii, la temperaturi la care tuberozele nu vor rezista.

Toamna, după veștejirea frunzelor, bulbii se vor scoate din pămȃnt, se vor usca timp de 1-2 săptămȃni și se vor depozita ȋn locuri aerisite.

Ȋn general, planta nu este sensibilă la atacul insectelor, dar afidele pot crea uneori probleme. Ca urmare, se recomandă verificarea periodică și dacă este cazul, aplicarea unor tratamente prescrise de specialiști.

Pe piaţă sunt disponibile mai multe varietăţi dintre care Peral ale cărei flori sunt duble, cu diametru de 5 cm, Marginata cu flori dungate și Mexican Single cu flori foarte parfumate.

Dintre cei mai mari exportatori de tuberoze amintim India, Egipt și Kenya.

Tuberozele se plantează pe lȃngă alei, ȋn ronduri sau ȋn ghivece. Totuși, cel mai mult se folosesc sub formă de flori tăiate, pentru buchete, aranjamente de de nuntă și ghirlande.

Sursa foto: www.flori-bulbi.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here