Estetica senzorială – abordarea amenajării interioare prin perspectiva celor 5 simțuri

1

Când vorbim de amenajări interioare, de arhitectură, de design și estetică, instinctiv ne ducem cu gândul către imagini vizuale.

V-ați întrebat de ce totuși, când v-ați aflat într-o încăpere frumos și corect amenajată, ceva nu v-a plăcut sau nu v-a atras, ori ați simțit o repulsie? Sau, din contră, de ce o cameră fără prea mult efort estetic și fără intervenții profesioniste v-a dat o stare de confort, de bine? Răspunsul stă în percepția senzorială.

Simțim și comunicăm cu mediul înconjurător prin cele cinci simțuri – vizual, auditiv, olfactiv, gustativ și tactil. Dar de ce au legătură toate acestea cu amenajarea interioară? Pentru că ne stimulează și conturează percepția asupra spațiului în care ne aflăm.

Abordarea unei amenajări printr-o perspectivă senzorială ne ajută nu doar să creăm un spațiu pe gustul nostru, ci să și potențăm experiența și povestea transmisă. Cum putem face asta? Explorând întreaga paletă senzorială.

Simțul vizual

Simțul vizual este primul activat atunci când intrăm într-o încăpere. Acesta este redat prin culori, forme, volumetrii, elemente grafice și lumină. Culoarea are un rol extrem de important în crearea ambientului. În psihologia culorilor, fiecare dintre ele provoacă o anumită stare, ne influențează emoțiile și starea de spirit.

  • Roșu stimulează apetitul.
  • Galbenul ridică starea de spirit, duce cu gândul către soare.
  • Verdele dă o stare de liniște, de așezare și confort.
  • Albastru stimulează creativitatea și capacitatea de studiu.

Lumina, are de asemenea un rol important ca stimul vizual, atât ca intensitate, cât și ca nivel de culoare. În principiu, există trei tipuri de lumină: caldă, neutră și rece.

  • lumina caldă se folosește în zone de relaxare (dormitor, camera de zi),
  • cea neutră pentru bucătării, holuri, băi,
  • cea rece pentru spații de studio, de lucru, școli etc.

Simțul auditiv

Cum afectează arhitectura simțul auditiv? Sunetul poate fi modelat și direcționat într-o încăpere cu ajutor texturilor, formelor, jocurilor volumetrice, de înălțime.

Materialele fonoabsorbante (lemnul, țesăturile, catifeaua, mocheta, covoarele) captează foarte ușor sunetul, în timp ce materialele reci, metalice (metal, plăci ceramic, piatră naturală) propagă puternic sunetul.

De asemenea, prin diverse paravane și jocuri de volume, sunetul poate fi îndreptat în direcția dorită. Cel mai bun exemplu de manipulare a sunetului este într-un auditoriu sau sală de spectacol, prin utilizarea lemnului și a tapițeriei de catifea, în combinație cu geometria de pâlnie, sunetul este captat și direcționat către public.

Simțul olfactiv

Simțul olfactiv poate fi stimulat în principiu prin parfumuri de cameră sau plante. Dar el se mai poate intensifica și prin materialitate: mirosul lemnului masiv, mirosul de piele naturală folosită la tapițerii sau cel de cărămidă, de piatră naturală. Toate acestea pot contura o poveste a locului, a experienței.

De exemplu, în spații cu destinații specifice, mirosul joacă un rol important ca arhitectură pentru simțuri: într-un coffee shop, mirosul intens de cafea este primul care vorbește și potențează arhitectură spațiului și a experienței. Pentru a intensifica sentimentul de pământ, de „grounding”, se vor folosi elemente de lemn natural și piatră naturală, care vor potența aromele cafelei.

Simțul tactil

Desigur, aici vorbim de texturi și materialitate. Materialele naturale, precum piatra sau lemnul masiv, dau o greutate camerei, un sentiment de așezare. La fel și texturile pline de țesături, precum catifeaua, care adaugă o notă elegantă, uneori pretențioasă. De asemenea, putem să împărțim materialele în două categorii: materiale reci – sticlă, metal, piatră, oglinzi, și materiale calde – lemn, țesături, tapet etc.

Simțul gustativ

Poate cel mai greu de stimulat prin arhitectură, dar nu imposibil. Cel mai ușor simțul gustativ se stimulează cu ajutorul simțului vizual, prin culori, texturi și lumină, făcând cu ele apel la memorie. De exemplu: într-un wine bar, pentru a intensifica experiență degustării de vin, se poate apela la materialele folosite și într-o cramă: detalii de cărămidă, lemn masiv de stejar și alte esențe țări, materiale care aduc aminte de o sala de cramă și pregătesc vizitatorul, conturând o experiență similară, de degustare.

Vezi și: Amenajare living: Idei și sfaturi de amenajare

un comentariu

  1. […] Când vorbim de amenajări interioare, de arhitectură, de design și estetică, instinctiv ne ducem cu gândul către imagini vizuale. V-ați întrebat de ce totuși, când v-ați aflat într-o încăpere frumos și corect amenajată, ceva nu v-a plăcut sau nu v-a atras, ori ați simțit o… Cititi mai multe aici: Estetica senzorială – abordarea amenajării interioare prin perspectiva celor 5 simțuri […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here