Ce culori resping țânțarii. În ce trebuie să te îmbraci pentru a-i ține departe

2

Dacă a venit căldura, inamicii bâzâitori și-au făcut apariția în jurul casei, în curte sau chiar în casă. Aceste insecte nu doar că îți invadează spațiul dar și lasă urme pe piele, dacă ajung să te ciupească țânțarii o să ajungi să ai mâncărimi și umflături. Pentru a evita astfel de situații, află că există culori care resping aceste insecte și le țin departe. Optează să ai în garderobă și să porți aceste culori toată vara. 

Este important să știi cum să scapi rapid de țânțari, mai ales că ei sunt purtători ai unor boli destul de grave. Dacă ai încercat fiecare repelent, ai apelat până și la plante despre care se spune că îi resping, dar nu ai văzut nicio îmbunătățire vei fi surprinsă să afli că există o altă modalitate de a respinge țânțarii, culorile.

Culori care resping țânțarii

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Washington, există anumite culori care resping țânțarii și altele care îi atrag. Studiul lor publicat în Nature Communications a dezvăluit că simțul olfactiv al țânțarului influențează modul în care acesta răspunde la indicii vizuali. Cu toate acestea, această preferință de culoare apare doar în prezența dioxidului de carbon (CO2), pe care îl expirăm atunci când respirăm.

Și în timp ce țânțarii răspund la respirația, transpirația și temperatura corpului nostru, eliminarea culorilor care îi atrag ar putea ajuta la menținerea lor la distanță.

Așadar, dacă vrei să alungi acești dăunători deranjanți, poți încerca una dintre aceste culori.

Citește și: Prea mulţi ţânţari? Şapte plante care ţin ţânţarii la distanţă

Albastru

Având în vedere că țânțarii sunt cunoscuți a fi atrași de culorile mai închise, studiul a arătat că albastrul nu era popular printre preferințele dăunătorilor.

Spre deosebire de tonurile de albastru bleumarin care atrag căldura, albastrul mai deschis reflectă de fapt mai multă căldură și lumină. Acest lucru nu le place deloc țânțarilor.

Mov/violet

În mod similar și violetul este ignorat de țânțari. Acest lucru se datorează în principal pentru că violetul are cea mai scurtă lungime de undă dintre culorile din spectrul luminii vizibile. Și, deoarece au o preferință pentru tonurile cu lungime de undă lungă, nu se vor apropia de el.

Alb

În general, țânțarii se feresc de culorile deschise care reflectă căldura. Albul un factor de descurajare ideal. De fapt, albul a fost obiectul de control folosit în studiu. Scopul a fost de a asocia fiecare culoare din camera de testare cu un obiect alb pentru a compara rezultatele.

Cercetările au arătat că, chiar și cu CO2 pulverizat în camera de testare, țânțarii au evitat obiectul alb în favoarea culorilor pe care le preferau.

Verde

Acest lucru poate părea ciudat, deoarece țânțarii tind să zboare în curți sau să aterizeze pe plante. Dar se pare că cercetările arată că fac tot ce pot ca să evite culoarea verde.

În timpul studiului, un cercetător și-a ținut mâinile goale în camera de testare, iar țânțarii au fost atrași de el. Cu toate acestea, când același cercetător și-a introdus mâna în camera de testare purtând o mănușă verde, țânțarii au ignorat-o. Din fericire, chiar au zburat pe lângă ea. Așa s-a întâmplat chiar și atunci când a fost pulverizat CO2 pentru a-i atrage mai mult. Se pare că țânțarii nu sunt fani ai culorii verde până la urmă!

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, experții recomandă să iei și alte măsuri preventive. Citronella este un bun descurajant. Mirosul de citrice nu le place deloc țânțarilor și se găsește adesea în spray-urile de respingere a țânțarilor. Poți încerca, de asemenea, un dispozitiv capcană pentru țânțari. Acesta tinde să atragă și să prindă țânțarii folosind o combinație de lumină și aspirație.

Ce culori atrag țânțarii

De obicei, culorile închise atrag țânțarii, cum ar fi bleumarin/albastru închis, roșu, portocaliu și negru. Acest lucru se datorează faptului că nuanțele mai închise captează căldura. Purtarea unor astfel de culori te va face să transpiri mai mult.

În plus, indiferent de nuanța pielii, „lungimile de undă” roșii sunt detectate de țânțari mai frecvent. Deci, dacă ai aceste culori în jurul casei și în curte, renunță la ele în timpul verii.

Sursa: catine.ro

2 comentarii

  1. […] Dacă a venit căldura, inamicii bâzâitori și-au făcut apariția în jurul casei, în curte sau chiar în casă. Aceste insecte nu doar că îți invadează spațiul dar și lasă urme pe piele, dacă ajung să te ciupească țânțarii o să ajungi să ai mâncărimi și… Cititi mai multe aici: Ce culori resping țânțarii. În ce trebuie să te îmbraci pentru a-i ține departe […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here