Penthouse-ul din Manhattan al lui Leonard Bernstein

Dacă vilele din Beverly Hills reprezintă casele în care locuiesc marile vedete, tot la fel de bine sunt cotate şi apartamentele grandioase din Manhattan.

2
Pianul cu coadă din poziţie centrală este piesa cea mai importantă din decor
Pianul cu coadă din poziţie centrală este piesa cea mai importantă din decor

Acum aproape 60 de ani, Leonard Bernstein și soția sa, Felicia Montealegre, erau proprietarii unuia dintre cele mai frumoase apartamente de pe Park Avenue.

Park Avenue

Acest bulevard din Manhattan are avantajul că pe o parte a sa se găseşte faimosul Central Park. Aerul este deci mai bun şi beneficiul imens este că terasele şi balcoanele apartamentelor se deschid spre frumoasele împrejurimi ale acestui parc. Oricum, aici este partea de est a Manhatanului, în plin centru iar apartamentele sunt cele mai scumpe.

Vedere aspra oraşului New York de pe terasa apartamentului
Vedere aspra oraşului New York de pe terasa apartamentului

Blocurile nu sunt chiar aşa de înalte, încă se recunoaşte în ele stilul art deco, multe sunt construite chiar înainte de război şi au avantajul că au un aspect clasic. Asta înseamnă că apartamentele sunt mai înalte, încăperile foarte generoase, ca şi dependinţele, terasele şi balcoanele foarte largi. Suprafeţele apartamentelor sunt de minim 180 de metri pătraţi iar dacă este un duplex pot ajunge chiar la mii de metri pătraţi locuibili.

Vedere aspra oraşului New York de pe terasa interioară a apartamentului de pe bulevardul Park Avenue
Vedere aspra oraşului New York de pe terasa interioară a apartamentului de pe bulevardul Park Avenue

Un alt avantaj este că sunt vederi şi asupra oraşului cu blocurile sale zgârie nori, mai ales că tot timpul s-a avut în vedere deschiderile vitrate largi. Astfel se pot vedea multe din clădirile renumite ale New Yorkului, emblematice pentru oraş dar şi pentru stilul de viaţă american. De altfel, acestea au şi apărut în nenumărate filme.

Vedere aspra oraşului New York din  apartamentul lui Leonard Bernstein de pe bulevardul Park Avenue
Vedere aspra oraşului New York din apartamentul lui Leonard Bernstein de pe bulevardul Park Avenue

Alt aspect este legat de holul intrărilor în clădire. Acesta este cu foarte mult glam, nelipsind portarul în livrea, fotoliile şi canapelele elegante, finisajele din marmură precum şi oglinzile de mari dimensiuni.

Duplexul lui Leonard Bernstein, o casă cu mare încărcătură istorică

Anii ’60 şi începutul deceniului ’70 au fost caracterizaţi de protestul social atât în ţările Europei cât şi în Statele Unite. Deşi în prim plan erau tinerii (studenţi), multe celebrităţi din domeniul cultural şi intelectual au participat la fel de fel de manifestări.

Camera de zi cu ieşire spre terasă
Camera de zi cu ieşire spre terasă

Casa lui Bernstein, faimos compozitor și icoană culturală a anilor respectivi, a fost, de asemenea, locul unuia dintre celebrele și controversatele întâmplări social-politice din aceşti ani când acesta era o mare celebritate în domeniul muzical. Unii dintre noi, am apucat acele timpuri în care se transmiteau chiar şi pe programul nostru tv adevărate lecţii de muzică clasică la care participau cu nerăbdare toţi membrii familiei, de la copii la bunici.

Bucîtăria largă, cu gresie şi în culori deschise, cu mobilier alb
Bucîtăria largă, cu gresie şi în culori deschise, cu mobilier alb

Unii dintre cei mai bogați cetățeni din New York s-au întâlnit în această casă cu lideri de top anti-poliție,  sau așa cum a descris-o Tom Wolfe în articolul său din revista New York din ianuarie 1970, „Radical Chic: That Party at Lenny’s”. Au fost acolo nume mari din lumea divertismentului, inclusiv Jason Robards, Jerome Robbins, Otto Preminger, Barbara Walters și Mike Nichols. La fel și Harold Taylor, Lillian Hellman, Cynthia Phipps și alte câteva zeci de membri ai elitei culturale și intelectuale din New York. Wolfe a descris casa ca „un penthouse duplex plin de stele, un turn din Manhattan plin de stele, cu oameni minunați care plutesc prin ceruri”. Deși Bernstein a dispărut de mult, apartamentul de pe Park Avenue este încă unul dintre apartamentele celebre din New York.

Arhitectură şi design

Penthouse-ul cu 14 camere se află într-unul dintre cele mai elegante clădiri Art Deco, din Upper East Side, construită în 1930. Repartizat pe două etaje ale clădirii cu 21 de etaje, duplexul măsoară aproximativ 6.300 de metri pătrați, cu încă 700 de metri pătrați de spațiu în aer liber între două paliere private.

Dormitorul cu şemineu şi pat cu baldachin
Dormitorul cu şemineu şi pat cu baldachin

Liftul propriu se deschide către o galerie mare de 34 de metri, care continuă spre camera de zi unde se găsesc sufrageria și biblioteca.

Dining birou
Dining birou

Există șase dormitoare, șapte băi, șeminee pe lemne, podele din scândură din lemn și un solar însorit închis. Există vederi  asupra Midtown Manhattan și peisajul urban din jurul Central Park. Facilitățile clădirii includ portari, club de sănătate, teren de squash, teren de baschet și chiar un însoțitor de lift. Decorul este în stil clasic, cu mobilier de şedere foarte comod, cu covoare, biblioteci şi nelipsitele şeminee, chiar în blocuri înalte.

Living: opere de artă, şemineu, biblioteci, mobilier de şedere comod
Living: opere de artă, şemineu, biblioteci, mobilier de şedere comod

Ferestrele sunt foarte largi şi pe verticală şi oferă privelişti de vis asupra oraşului şi parcului. Operele de artă abundă şi, bineînţeles, pianul cu coadă din poziţie centrală este piesa cea mai importantă.

Credit foto: Warburg Realto

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here