Ce trebuie să știi când bei un pahar de bere

4
Ce trebuie să știi când bei un pahar de bere
Ce trebuie să știi când bei un pahar de bere

Zilnic, în toate restaurantele, barurile, puburile, dar mai ales pe canapelele din fața televizoarelor de la noi și de aiurea, tone de bere ne potolosec setea. Dar oare câți dintre noi știu din ce e făcută și cum se obține această băutură?

Dacă aveți obiceiul să vă uitați la televizor, sigur ați reținut acea reclamă cu legea germană a purității berii, care statutează că berea poate fi obținută doar din trei ingrediente: apă, malț și hamei. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa. Să intrăm puțin în detalii. În primul rând, apele sunt foarte diferite. Adică, în apa reală, nu în cea despre care am învățat la chimie, sunt dizolvate și multe alte lucruri, cum ar fi sărurile și mineralele, care îi dau gustul, pentru că, da!, apa are gust. Ca să vă convingeți, gustați dintr-un pahar de apă de la robinet și dintr-unul de apă plată îmbuteliată.

Sunt diferite, nu? Apa are gust diferit de la regiune la regiune, ca să nu mai vorbim de apele din zone aflate la mii de kilometri depărtare. Deci, ca să produci o bere bună, trebuie să ai o sursă de apă bună, potrivită pentru gustul pe care vrei să îl obții. Urmează malțul. Vă sună cunoscut, nu? Știți ce este? Nu chiar… Ei bine, malțul înseamnă cereale încolțite și apoi mărunțite bine. Pentru bere, cel mai adesea se folosește orzul, și, cu totul ocazional grâul, porumbul sau alte cereale. Pentru a obține malțul, orzul este înmuiat în apă aproximativ 40 de ore, după care se scoate și se lasă să încolțească timp de 5 zile.

 Germinarea este oprită prin uscare cu aer fierbinte. Timpul de uscare influențează radical culoarea și gustul berii: pentru berile blonde, timpul este mai scurt, iar pe măsură ce proce[1]sul se prelungește și malțul devine mai „prăjit”, berile trec spre nuanțe arămii și apoi brune și gusturi mai „pline”. Cel de-al treilea ingredient al berii este hameiul.

Acesta este o plantă erbacee ce aparține familiei Cannabaceae. Din planta de hamei se folosește inflorescența, care are forma unui mic con. Această plantă este foarte importantă în obținerea berii ca agent de stabilitate – hameiul favorizează exclusiv acțiunea bacteriilor din drojdia de bere în procesul de fermentare. Tot el este responsabil pentru gustul amărui. Procedeul de preparare a berii este relativ simplu: malțul amestecat apă caldă se fierbe în jur de o oră, după care se adaugă hameiul și apoi drojdia. Momentul în care hameiul intră în ecuație variază – cu cât este adăugat mai devreme în procesul de fierbere, cu atât gustul berii este mai amărui.

 Apoi amestecul este lăsat să fermenteze câteva săptămâni (la temperaturi joase) sau câteva zile (la temperaturi mai ridicate). Berea este un alcool obținut prin fermentare, nu prin distilare. Daca distilăm amestecul în loc să îl lăsăm la fermentat, vom obține whisky. Dacă nemții s-au oprit la metoda cea mai simplă și eficientă, alții, din fericire, au mers mai departe și au experimentat tot felul de variante. La acest capitol trebuie să le fim foarte recunoscători călugărilor, în special celor belgieni, care s-au „jucat” timp de câteva sute de ani cu ingredientele și procesele chimice, in]ventând nu mai puțin de 1.150 de sortimente de bere (asta doar în Belgia).

Vorbind de atât de multe varietăți, veți întâlni aproape orice este „chimic” posibil: blonde, arămii, brune, cu fructe, cu caramel, cu vanilie, cu 11% volum alcool, filtrate/nefiltrate și așa mai departe.

Dacă vreți să aveți o experiență completă dedicată berii, cel mai bine ar fi să vă urcați într-un avion către Bruxelles și, odată ajunși acolo, să intrați într-un pub din centrul vechi al orașului. Majoritatea servesc nenumărate varietăți de bere și, pentru a profita la maxim, puteți comanda suitele de degustare, care constau în serii de câte șase pahare speciale, fiecare cu o varietate diferită de bere. Pentru că acum acest plan este destul de greu de realizat, dacă nu chiar imposibil, din cauza pandemiei, păstrați ideea pentru o primă călătorie viitoare.

Rubrică susținută de dideat, prima aplicație care digitalizează meniul, comanda și plata în restaurante – www.dideat.ro

Tibi Fueriu

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here